A3 Haber

Babacan Erdoğan’ın Soros’la görüşmesini anlattı: Bir görüşmede ben de vardım

Babacan Erdoğan’ın Soros’la görüşmesini anlattı: Bir görüşmede ben de vardım

Babacan Erdoğan’ın Soros’la görüşmesini anlattı: Bir görüşmede ben de vardım
Ekim 30
23:00 2021

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın George Soros ile geçmişte yaptığı görüşmeleri hakkında, “‘Türkiye’ye yatırım yapın, Türkiye’de daha çok iş yapın’ türü görüşmelerdi bunlar. O gün öyle, bugün böyle” dedi. Babacan, defalarca görüşüldüğünü, fotoğraf karesine yansımayan görüşmelerin de olduğunu söyledi.

Halk TV’de ‘Liderler Özel Söyleşisi’ programına konuk olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Babacan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osman Kavala için söylediği ‘Soros artığı’ sözlerinin ardından George Soros’la görüştüğü görsellerin ortaya çıkmasına ilişkin “Erdoğan’ın Soros’la en az iki üç defa yüz yüze görüşmüşlüğü var. Bir tanesinde ben de vardım hatırladığım kadarıyla. ‘Türkiye’ye yatırım yapın’ türü görüşmeler bunlar. O gün öyle, bugün böyle. Sayın Erdoğan’ın tutumunda bir tutarlılık aramayın” dedi.

DEVA Partisi lideri, Erdoğan’ın ABD’li yatırımcı George Soros’la birden fazla kez görüştüğünü ifade etti.

“O günlerde bu tür görüşmeler yapılıyordu”

2002 yılında çekilen kendisinin de yer aldığı fotoğraf hakkında konuşan Babacan, “Hükümet kurulduktan sonra Kasım 2002’deki bir fotoğraf. Ben ekonomi bakanıydım. Rahmetli Kemal Unakıtan, Abdüllatif Şener ve Erdoğan vardı. O günlerde bu tür görüşmeleri çok yapıyorduk. Türkiye’nin yerli veya uluslararası sermaye ve yatırıma çok ihtiyacı vardı. Türkiye’ye sermaye getirecek kim var kim yoksa yoğun görüşmeler yapılıyordu. Bu görüşmeler Türkiye’de de yurt dışında da yapılıyordu” ifadelerini kullandı.

“Fotoğraf alınmayan görüşmeler de var”

Davos’taki görüşme içinse Babacan, “O görüşme trafiğinde böyle bir görüşme yapılmıştı. Benim olmadığım, fotoğraf karesi alınmayan görüşmeleri de oldu” dedi.

‘İş dünyasına mesaj’

  • Erdoğan’ın Soros’la birden fazla görüşmesi oldu, bir görüşmede ben de vardım.
  • Tek kişinin öne çıktığı bir süreç yaşanıyor. Osman Kavala’nın dosyasında delile dayanın bir suç unsuru yok. Sayın Erdoğan istemediği için bırakılmıyor. Bu Türkiye’yi her alanda itibarsızlaştırıyor. Bunu kendi Anayasa Mahkememiz ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de tespit etti. Burada şahsi bir inatlaşma var.
  • Sayın Erdoğan bir kişi üzerinden bütün iş dünyasına, düşünürlerimize bir mesaj veriyor. “Bak kardeşim beni kızdırırsanız böyle olur” diyor. Bir korku salınıyor. Ekonomiyi mahvettiler ama iş dünyasından ses çıkmıyor. Ses çıkartamıyorlar.
  • İş dünyası “Bu ekonominin sorumlusu Erdoğan’dır” diyebiliyor mu? Diyemiyor. İş dünyası “Aman Erdoğan’la ters düşmeyeyim, aman hiç olmazsa eldekini koruyayım” derdinde. Bu kavala meselesindeki inatlaşmanın böyle bir tarafı var.

 

“Çekimser’ de demokrasi”

  • Biz herhangi bir ittifakta yokuz. Tezkereyle ilgili blok hareket edemeyenlere sormak lazım. Tezkereler zor kararlardır. Her türlü vebali olur. İkilemler arasında karar verirsiniz. Tezkereye ‘Evet’ diyenlerin bir kısmının içinde fırtınalar kopuyor olabilir ‘Hayır’ deseydik diye.
  • Biz tamamen analitik davrandık. Tezkere öncesi bir değerlendirme yaptık. ‘Evet’ diyenler vardı, ‘Hayır’ diyenler vardı ve ‘Çekimserler’ vardı. ‘Çekimserler’ daha fazlaydı. “Biz ‘Evet’ diyecektik de ‘Çekimser’e döndük” değil… Bizim Genel merkez yönetim kurulumuzda böyle bir eğilim çıktı. ‘Evet’le ilgili çekinceler var, ‘Hayır’la ilgili çekinceler var. ‘Çekimser’lik de demokrasi içinde bir seçenek.

 

“Şartlara göre bakacağız”

  • Her siyasi partinin lideri doğal bir cumhurbaşkanı adayıdır. Parlamenter sisteme geçildiğinde her siyasi partinin lideri başbakan adayıdır. Öyle olmasa siyasi parti neden var? İşin tabiatı böyle. Ancak şu da var; mevcut sistemde ittifaklar ortak bir aday çıkarmak durumda. Seçim kararıyla netleşecek bir durum. Seçim sayacı saymaya başladığında o günkü şartlara göre karar vereceğiz. Mevcut ittifaklar bir seçim ittifakı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER