A3 Haber

Hollanda Başbakanı Rutte: Büyükelçimiz geri adım atmadı, aynı uyarıları gelecekte de yapacağız

Hollanda Başbakanı Rutte: Büyükelçimiz geri adım atmadı, aynı uyarıları gelecekte de yapacağız

Hollanda Başbakanı Rutte: Büyükelçimiz geri adım atmadı, aynı uyarıları gelecekte de yapacağız
Kasım 01
16:36 2021

Hollanda Başbakanı Rutte, 10 ülkenin büyükelçisinin, tutuklu iş insanı Osman Kavala hakkında yaptıkları açıklama konusunda geri adım atmadıklarını, gelecekte de benzer uyarıları yapacaklarını söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 10 ülkenin büyükelçisinin, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması ile ilgili yaptıkları açıklama konusunda geri adım atmadıklarını söyledi. Rutte, “Gelecekte de benzer uyarıları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Mark Rutte, pazar günü Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta yaşanan “büyükelçiler krizini” görüştü.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Rutte, Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası, ülkesinden gazetecilere şunları söyledi:

  • “Hollanda’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına dikkat çekme hakkını her zaman saklı tuttuğunu Erdoğan’a anlattım. Bunun içişlerine müdahale değil, evrensel değerlerin teyidi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bunu gelecekte de yapmaya devam edeceğimizi söyledim. Bu da, ikili ilişkilerin bir parçası.”

“Zayıflık işareti yorumlarına katılmıyorum”

Rutte, büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine atıfta bulundukları ikinci açıklamanın “zayıflık işareti” olarak algılanmasına ilişkin yorumlara da katılmadığını söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Ben Knapen de, büyükelçiler krizi ile ilgili bir soru önergesine verdiği yanıtta, büyükelçilerin geri adım atmadığını belirtti. Hollandalı bakan, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına ilişkin çağrının, Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine uygun olduğunu teyit ettiklerini vurguladı.

Ne olmuştu?

Aralarında Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in de bulunduğu 10 ülkenin temsilcisinin, Kavala’nın serbest bırakılması ile ilgili yaptığı ortak açıklaması üzerine Erdoğan, büyükelçilerin “istenmeyen kişi” ilan edilmesi talimatını verdiğini belirtmişti.

Daha sonra ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda büyükelçileri, “Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine uygun davrandıklarını” teyit etmişlerdi.

Bu açıklama, Ankara tarafından “geri adım” olarak değerlendirilmişti.

İlgili Haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER