A3 Haber

ABD’de kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken’e mektup: “Türkiye’ye F-16 satılmasın”

ABD’de kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken’e mektup: “Türkiye’ye F-16 satılmasın”

ABD’de kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken’e mektup: “Türkiye’ye F-16 satılmasın”
Kasım 02
09:33 2021

ABD’de 41 kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’ye F-16 satışı yapılmaması için mektup yazdı.

Türkiye’nin F-35’lere ödediği 1.4 milyar dolara karşılık ABD’den almak istediği 40 tane yeni F-16 için ABD’li 41 Kongre üyesi Dışişleri Bakanı Blinken’a bir mektup yazarak satışın yapılmamasını istedi.

ABD’de 41 kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e Türkiye’ye F-16 satışı yapılmaması için mektup yazdı. Mektupta Ankara’nın Rus S-400’lerine sahip olmaya devam etmesi durumunda, Türkiye’ye F-16 modernizasyon kitlerini sağlamak risk oluşturacağı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi’nin 11 üyesi Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satılmaması çağrısında bulunmuştu. Mektubun ardından ABD Başkanı Joe Biden ile AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Roma’da gerçekleşen G-20 Zirvesi’nin ardından görüştü. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’a ABD’den F-16 almak istediklerini ilettiğini açıklamıştı. Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada Joe Biden’ın F-16 konusuna olumlu baktığını iletmişti.

Demokrat Kongre üyeleri Chris Pappas ile Carolyn Maloney ve Cumhuriyetçi Gus Bilirakis’in girişimiyle hazırlanan mektıpta, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze sistemini satın alması nedeniyle ABD’nin CAATSA kapsamında Türkiye’ye yaptırım uyguladığı ve F-35 programından çıkarıldığı hatırlatılıyor.

Mektupta ayrıca Blinken’in daha önce Türkiye’ye karşı ek yaptırımlar konusunda uyarıda bulunduğu anımsatılarak tüm bunlara rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrında bir değişim olmadığına dikkat çekiliyor.

41 kongre üyesinden mektup

Erdoğan’ın bu açıklamasının üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından 41 kongre üyesinin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e Türkiye’ye F-16 satışı yapılmaması istenen mektubu düştü.

Mektupta Türkiye’nin F-16 talebinin neden reddedilmesi gerektiğine dair özetle şu dört madde sıralandı:

  • CAATSA yaptırımlarının uygulanmasının üzerinden bir yıldan kısa bir süre geçtiği halde, Erdoğan hükümeti Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açan temel koşullara çözüm bulmaya niyeti olmadığını açıkça belirtti. Nitekim Eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ek S-400 satın alma niyetini açıkladı.
  • Başkan Biden’ın Türkiye Büyükelçisi adayı eski Senatör Jeff Flake, Kongre’deki onay oturumunda, Türkiye’nin ilave Rus silah sistemleri edinmesi halinde, ilave CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalması gerektiğini açıkladı ve biz de aynı fikirdeyiz. Hem Yönetimin hem de Kongre’nin tutumu aynı olduğundan, mevcut koşullarda F-16 Talep Mektubu’nu işleme almak bile Türkiye’ye yanlış bir işaret göndermekte ve (Türkiye) Rusya ile askeri ilişkilerini geliştirmeye devam ederken kararlılığımıza şüphe düşürmektedir.
  • Kongre’nin Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasında ısrar etmesinin nedenlerinden biri, S-400’lerin ve F-35’lerin bir arada kullanılmasıyla ilişkili önemli risklerden kaynaklanıyordu. Uzmanlar, Ankara’nın Rus S-400’lerine sahip olmaya devam etmesi durumunda, Türkiye’ye F-16 Blok 70 modernizasyon kitlerini sağlamanın benzer riskler oluşturduğunu belirtmektedir.
  • Son olarak, halihazırda uygulanan CAATSA yaptırımları göz önüne alındığında, böyle bir satışın ancak farklı teknik formüller uygulanarak sonuçlanabileceğini tahmin ediyoruz. Böyle bir yaklaşım, Kongre’nin uygunsuz bir şekilde atlatılması olarak görülmelidir ve bizi olası bir satın alma işlemini kısıtlamak için ek mevzuat düşünmeye zorlayacaktır. Kökleri Batı’ya dayanan bir Türkiye hedefinizi paylaşıyoruz, ancak Erdoğan hükümeti ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçarsa bu hedefe ulaşamayız.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER