A3 Haber

HDP, kapatma davasına ilişkin olarak ilk savunmasını AYM’ye sundu

HDP, kapatma davasına ilişkin olarak ilk savunmasını AYM’ye sundu

HDP, kapatma davasına ilişkin olarak ilk savunmasını AYM’ye sundu
Kasım 05
17:38 2021

HDP, hakkında açılan kapatma davası kapsamında bugün Anayasa Mahkemesi’ne ön savunma verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin 21 Haziran’da Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle başlayan süreç kapsamında HDP ilk savunmasını verdi.

HDP Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Ümit Dede, savunmalarının 173 sayfadan oluştuğunu açıkladı. Savunmaya ek olarak belgeler sunduklarını belirten Dede, “Savcılık iddianameyi hazırlarken, iddialarını kanıtlayacak özeni göstermedi. Deliller bizlere eksik gönderildi” dedi.

Dede, ayrıntılı açıklamayı yarın sabah 11’de partilerinin genel merkezinde yapacaklarını söyledi.

AYM, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan ilk iddianameyi iade etse de ikinci iddianameyi oybirliğiyle 21 Haziran’da kabul etmişti. İddianamede yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak istenmişti. AYM Genel Kurulu’nun, iddianameyi kabul etmesi ve iddianame ile eklerinin partiye tebliğinden itibaren ön savunma için iki aylık süre başlamıştı. HDP Hukuk Komisyonu, savunma için dört ay ek süre talebinde bulunmuştu.

Süreç nasıl işleyecek?

HDP’nin savunmasını sunmasından sonra Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra AYM tarafından belirlenecek tarihlerde Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. İşlemler sürerken gerek Yargıtay başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 üyenin 10’unun oy çokluğuyla karar verilebilecek

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek. Karar, Yargıtay başsavcısı ile HDP’ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

AYM’nin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER