A3 Haber

MHP’li büyükşehir belediyesinin TÜGVA kıyağına yargı engeli: Yürütme durduruldu

MHP’li büyükşehir belediyesinin TÜGVA kıyağına yargı engeli: Yürütme durduruldu

MHP’li büyükşehir belediyesinin TÜGVA kıyağına yargı engeli: Yürütme durduruldu
Kasım 06
19:24 2021

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Nisan ayındaki meclis toplantısında AKP ve MHP’nin oylarıyla kentteki bir kafenin beş yıllığına ücretsiz olarak TÜGVA’ya devredilmesi kararı Manisa 1’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) MHP’li Manisa Belediyesi tarafından Şehzadeler ilçesinde kentin en gözde yerindeki bir kafenin beş yıllığına ücretsiz olarak devredilmesi belediye meclisinin geçtiğimiz Nisan ayı toplantısında AKP ve MHP’nin ‘Evet’ oylarıyla kabul edilmişti.

CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri ise kafenin TÜGVA’ya devredilmesi konusunda ‘Hayır’ oyu kullanmıştı.

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ve partili büyükşehir belediye meclis üyeleri ortak bir dilekçeyle kararın iptali konusunda 3 Haziran’da Manisa İdare Mahkemesine dava açmıştı.

Manisa İdari Mahkemesi kararı iptal etti

CHP’lilerin itirazı üzerine açılan davada Manisa 1’inci İdare Mahkemesi, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayındaki mecliste AKP ve MHP’nin oylarıyla TÜGVA için aldığı kararı 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Mahkemenin verdiği kararda TÜGVA’nın kamu kurum ve kuruluş olmadığı vurgusu da yapılarak şu ifadelere yer verildi:

  • “Vergi muafiyeti tanınan vakıf niteliğinde olan Türkiye Gençlik Vakfı’nın, 5393 Sayılı Kanunun 75. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi kapsamında sayılan ve tarafına bedelsiz taşınmaz tahsisi yapılabilecek olan mahalli idarelerden ya da kamu kurum ve kuruluşlarından olmadığı açıktır.
  • Bu itibarla; mahalli idare ya da kamu kurum ve kurulusu olmayan Türkiye Gençlik Vakfına 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendindeki sınırlamalara aykırı olarak dava konusu (davalı idareye ait) taşınmazın tahsis edilmesine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Mahkeme CHP’lilerin belediye meclisinde TÜGVA için alanın kararın yürütmeyi durdurulması talebi kabul edilerek, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolunun açık olduğu belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER