Site icon A3 Haber

Prof. Ceyhan açıkladı: Covid-19 geçirenler ne zaman aşı yaptırmalı?

Prof. Mehmet Ceyhan, Covid-19’u atlatan kişilerin aşı takvimiyle ilgili “Eğer kişi hastalığı belirtisiz geçirdiyse bir ay, belirtili geçirip ancak hastaneye yatmadıysa iki ay, hastaneye yattıysa üç ay sonra aşısını yaptırması lazım” dedi.

Dünya genelinde varyantların Covid-19 vakalarını yeniden artışa geçirmesi nedeniyle bazı ülkeler üçüncü doz aşılamaya geçmişti.

Türkiye’de mRNA temelli BioNtech ile inaktif aşı Sinovac kullanılıyor. Sinovac aşısı yaptıranlara yaz aylarından itibaren üçüncü doz aşı hakkı tanınmıştı. Geçtiğimiz hafta bilim kurulu toplantısında alınan ‘iki doz mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanması başlanacak’ kararı sonrası aşılamalar başlamıştı.

Aşıların zamanlaması ve etkinlikleri salgının en başından beri tartışılıyor.

Hastalık geçirenler ile aşı olanlarda oluşan antikorun süre ve etkinlik farkını  anlatan Prof. Mehmet Ceyhan, “Raporlarda görünüyor ki; hastalık da bağışıklık bırakıyor ama bu tamamen Covid-19’un ne kadar şiddetli geçirilip geçirilmediğiyle ilgili. Hiç belirti göstermeyip geçiren birinde oluşan antikor düzeyi ağır geçirenden çok daha düşük. Aşıyla kıyasladığınızda; hastalık sonrası ortaya çıkan antikorlardan aşıyla daha yüksek antikor elde ediyorsunuz. Hastalık sonrası gelişen antikorların koruyuculuğu aşıyla elde edilen antikor koruyuculuğundan beş kat daha düşük” dedi.

“Aşıya gelişen bağışıklık daha kuvvetli”

Prof. Ceyhan, şöyle devam etti:

Hastalığı atlatan kişiler ne zaman aşı yaptırmalı?

“Veriler açıklanmıyor”

Türkiye dışında 4’üncü doz uygulayan ülke olmadığına dikkat çeken Prof. Ceyhan, bu konuyla ilgili bakanlığın verileri açıklamadığını söyledi:

Exit mobile version