Eski MİT’çi Enver Altaylı’ya 23 yıl dört ay hapis cezası
Eski istihbaratçı Enver Altaylı, ‘siyasi ve askeri casusluk’ ile ‘FETÖ üyeliği’ suçlarından 23 yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı.
Alman vatandaşlığının da bulunması ve Türkiye’de tutuklu olması nedeniyle iki ülke arasında gerilim sebebi olan eski istihbaratçı Enver Altaylı’nın yargılandığı dava sonuçlandı.
Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmaya, tutuklu sanıklar Enver Altaylı ile Mehmet Barıner, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile cezaevinden katıldı, tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou ile avukatlar salonda hazır bulundu.
Mahkeme başkanı, duruşmanın 2020 Ocak ayından bu yana devam ettiğini ve 48 celse sürdüğünü belirterek kararını açıkladı.
Enver Altaylı’ya ‘siyasi ve askeri casusluk’ suçundan 13 yıl dört ay, ‘örgüt üyeliği’nden ise 10 yıl hapis cezası verildi. Mehmet Barıner ise ‘siyasi ve askeri casusluk’ suçundan 12 yıl altı ay, ‘örgüt üyeliği’ suçundan da sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou ise beraat etti. Mahkeme, Barıner ve Altaylı’nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Karar açıkladıktan sonra Altaylı, damadı Metin Can Yılmaz ile aynı koğuşta kalmak istediğini ve bu konuda mahkeme başkanının kendisine ‘yardımcı’ olmasını istedi. Mahkeme, Altaylı’nın talebini reddetti.
Davanın geçmişi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturması kapsamında sanıklar Enver Altaylı, eski istihbaratçı Mehmet Barıner ve Altaylı’nın damadı Metin Can Yılmaz ile Seda Chamatzoglou hakkında iddianame düzenlemişti.
İddianameye göre Altaylı ve Yılmaz’ın, ABD’deki Halkbank davasını manipüle etmesi için bir dönem İran masasında görev yapan eski istihbaratçı Barıner’i yurt dışına çıkarmaya çalıştı. Bunun için tur şirketi sorumlusu tutuksuz sanık Chamatzoglou ile irtibata geçildi.
Esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı, Altaylı’nın “silahlı terör örgütü yöneticiliği” ve “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından 30 yıldan 42 yıl altı aya, Barıner’in ise “silahlı terör örgütü üyeliği” ile “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından 22 yıl altı aydan 35 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
Savcı, “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan hakkında dava açılan sanık Chamatzoglou’n ise beraatini talep etmişti.
Altaylı hakkında
Eski istihbaratçı ve anti komünist olan Enver Altaylı, yıllarca CIA’nın Türkiye yöneticisi Ruzi Nazar ile yakın çalıştı. Nazar onu MİT Müsteşarı Fuat Doğu’ya tavsiye etti, Doğu da MİT’e aldı. Altaylı yaklaşık beş yıl görev yaptığı MİT’ten 1973’te ayrıldı. Önce Almanya’da sonra Orta Asya’da ‘sivil toplumculuk’ adı altında birtakım faaliyetlerde bulundu. Alparslan Türkeş’e, Turgut Özal’a ve Süleyman Demirel gibi sağcı siyasetçilere danışmanlık yaptı.
CIA ve MİT ortaklığıyla ‘Sovyetolog’ olarak yetiştirilen Altaylı, 90’lı yılların başında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte yeni Orta Asya cumhuriyetlerinin kurulması ve yapılandırmasında etkin bir rol oynadı. 90 yıllardan itibaren Fethullahçı örgütün okullarının Orta Asya’daki okullarıyla yakından ilgilenmişti. Altaylı’nın MİT’teki Fethullahçı yapılanmaya yardımcı olduğu iddia ediliyor.