A3 Haber

DEÜ’de liyakatsizliğin boyutu: Bilim sınavında kanaat kullanılmış

DEÜ’de liyakatsizliğin boyutu: Bilim sınavında kanaat kullanılmış

DEÜ’de liyakatsizliğin boyutu: Bilim sınavında kanaat kullanılmış
Kasım 11
09:45 2021

Rektörlüğünü AKP’li Nükhet Hotar’ın yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) skandallar bitmek bilmiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen bilim sınavında şaibe olduğuna yönelik iddialar, İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’ne gönderilen bilirkişi raporuyla kanıtlandı. Rapora göre sınavda kanaat notu kullanıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) düzenlediği bilim sınavında şaibe olduğu iddiası bilirkişi raporuyla doğrulandı. BirGün’den Atacan Ak’ın haberine göre, İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’ne bilimsel görüşünü aktaran bilirkişi heyeti, konuyu yargıya taşıyan aday dahil iki kişi dışında, sınava giren herkese kanaat notu kullanıldığını tespit etti.

Önce yerleşemedi

DEÜ Hukuk Fakültesi bünyesindeki Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından geçen yıl eylül ayında düzenlenen bilim sınavının şaibeli olduğu iddia edildi. Sınavın şaibeli olduğu iddiasıyla adaylardan Avukat Buse Arıs konuyu İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Sınavı şaibeli kılan hususlar arasında; yaklaşık 400 adayın girdiği sınavın sonuçlarının 24 saat sonra duyurulması, sonuç bildirme sisteminde puanlı asil-yedek liste yerine, sonuçların ‘Yerleşti-Yerleşmedi’ şeklinde duyurulması ve davacı Buse Arıs’ın, Ö.D.Ö’nün açıkça “Sınavım kötü geçti” ifadesine rağmen kendisinden yüksek puan alması yer aldı. Ayrıca sistemde ‘Yerleşmedi’ olarak gösterilmesine rağmen iki hafta sonra özel olarak aranarak kayda çağrılması da şaibe iddiaları arasında.

Davacı Arıs, kasıtlı olarak puanının kırıldığını ve diğer adayların boş kâğıtlarına puan verilerek DEÜ’nün takdir yetkisini kötüye kullandığını belirttiği dilekçede, sınav kağıtlarının artık delil niteliği taşıdığını kaydetti ve bunun uzman bir heyet tarafından incelenmesi talebinde bulundu. İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda davacı Arıs’ın iddialarını şu ifadelerle doğruladı:

  • “Dava dosyasına sunulmuş sınav kâğıtları incelendiğinde iki tanesi hariç her öğrencinin notuna, cevabı ve aldığı not ne olursa olsun 15 puan ilave edildiği anlaşılmaktadır. Özellikle ilgili soruda aldığı gerçek puan 15’in altında hatta beş, üç, iki ve dahi sıfır olan öğrencilere 15 puan ilave edilmesi bize hiçbir boyutuyla yatkın gelmemiştir.”

 

Adayların puanı kırılmış

19 sayfalık bilirkişi raporunda 35 adayın Vergi Hukuku ile ilgili soruya verdikleri cevap incelendi. Bu soruya yazılan cevaptan yalnızca 7 puan alan Arıs’ın notu, diğer adayların kanaat notu eklenmeksizin aldığı puanlarla kıyaslandı. Örneğin, 20 puan alan bir adayla olan kıyasta, “Buradaki karşılaştırmanın dikkat çekici olduğu, cevap anahtarı esas alındığında Davacı’nın, cevabında sadece eşitlik ilkesine çok yüzeysel değinmiş olduğu ve Davacı’nın Aday’dan daha fazla puan alması gerektiği düşünülmektedir” ifadeleri dikkat çekti.

Rapor ayrıca, diğer adayların da puanının eksik hesaplandığı ve onların da sorudan yüksek puan alması gerektiğini ortaya koydu.

Liyakatsizliğin boyutu

Bu raporla notu kırılan diğer öğrencilerin de tazminat davası yoluna başvurabileceğini vurgulayan Avukat Arıs, şöyle konuştu:

  • “Bu rapor sayesinde, liyakatsizliğin hangi boyutlara ulaştığını gördük. Hak eden birkaç kişi dışında torpille en az 20 kişi programa alınmış. ALES puanı isterse 100 olsun, bilim sınavından 65 dahi alamadığı için dikkate alınmayacak adaylar, bu kanaat notlarıyla asil listelere sokuldu. İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi heyeti biraz sağduyu sahibiyse sınavın iptali yönünde karar verir.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER