A3 Haber

Bulgaristan’da seçim sonuçları açıklandı

Bulgaristan’da seçim sonuçları açıklandı

Bulgaristan’da seçim sonuçları açıklandı
Kasım 14
22:07 2021

Bulgaristan’da eş zamanlı cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri düzenlendi. Seçimlerde katılımın yüzde 33’te kalması ve adayların yüzde 50+1 oya ulaşamaması nedeniyle ikinci tura gidilecek.

Bulgaristan, bugün eş zamanlı yapılan cumhurbaşkanlığı ve erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Ülkede ve yurtdışında yaşayan 6,6 milyonu aşkın kayıtlı seçmen bu yıl parlamento seçimleri için üçüncü kez oy kullandı.

Yurtiçinde 13 bine yakın, yurtdışında ise 68 ülkede 750 seçim yeri kuruldu. Seçim yasasında yapılan son değişikliklere göre ayrıca bu seçimde 300’den fazla kayıtlı seçmenin olması durumunda makine ile oy kullanılmasına olanak sağlandı.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) Bulgaristan’da ve yurtdışında toplam 9 bin 309 makinanın kurulduğunu duyurdu.

Türkiye’de yaşayan çifte vatandaş statüsündeki Bulgaristan göçmenleri için 58 merkezde 126 sandık kuruldu.

Vatandaşlar cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcılığı için 23 ikili aday ve 25 siyasi parti ile koalisyonun sunduğu 5 bin 67 aday arasında seçim yaptı.

Oy verme işlemi 20.00’de sona erdi.

İkinci tura gidilecek

Ülkede resmi olmayan sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın yüzde 33’te kalması ve adayların yüzde 50+1 oya ulaşamaması nedeniyle ikinci tura gidilecek.

Bu arada seçimlerde ilk kez nüfusun yüzde 10’una yakınını oluşturan Türk ve Müslümanlar da Türk kökenli bir aday için oy verdi. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, Genel Başkan Mustafa Karadayı’yı cumhurbaşkanlığına aday gösterdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER