A3 Haber

AKP’de “50+1” sıkıntısı: Anketlerde oylar düşünce çark başladı

AKP’de “50+1” sıkıntısı: Anketlerde oylar düşünce çark başladı

AKP’de “50+1” sıkıntısı: Anketlerde oylar düşünce çark başladı
Kasım 15
15:23 2021

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “50+1 elbette suni birtakım ittifakların önünü açıyor. Millet İttifakı’na bakın. Öylesine savrulmalar yaşıyor ki HDP ile İYİ Parti’nin normal şartlarda bir araya gelme şansı var mı? Yok ama bir araya gelmişler” dedi. Cemil Çiçek de “50+1’de herkesin tereddüdü var” dedi.

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Aydemir, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, yaptığı iki saatlik görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık” dediğini aktarması ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’in “Sistem doğru olmamıştır, bugün de gelecekte de sıkıntı çıkarır. Üstesinden gelinmeyecek sorunlar yaratır” yorumunun sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

  • Sayın Cumhurbaşkanı’mız düşüncesine sonuna kadar saygı duruyorum. 50 artı bir elbette suni birtakım ittifakların önünü açıyor. Millet İttifakı’na bakın. Öylesine savrulmalar yaşıyor ki, HDP ile İYİ Parti’nin normal şartlarda bir araya gelme şansı var mı? Yok, ama bir araya gelmişler. Ne adına yapıyorlar bunu? Karşı tarafa kaybettirme adına yapıyorlar. Kazanma değil kaybettirme adına yapıyorlar. Yani kazandırma değil kaybettirme esaslı. Böyle bir mahsurunun olduğu aşikar, orta yerde.
  • Yani, kendini tarif edebilir halde partiler, siyaset kurumu uzaklaşma durumuna geliyor. En önemli, bana göre mahsuru bu. Birbiriyle asla bir araya gelemeyecek yapılar, sırf kaybettirme adına, kazanma adına değil en kötüsü bu değil mi, ne kadar kötü bir hal, bir siyasi parti kurdum, programım var, bu ülkeyi yönetmek istiyorum, oylarınıza talibim diyen yok, karşı tarafı kaybettirebilmek için irili ufaklı, yığınla parti oluşuyor. Bu suni yapı da zeminde bir bozulmaya sebebiyet veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bu düşüncesine sonuna kadar e katılıyorum.
  • 50+1 suni ittifakların önünü açıyor. İki dünya bir araya gelse birleşmeleri mümkün olmayanlar bir araya geliyorlar niye? Karşı tarafı yıkmak için. Bu Millet İttifakı başarılı olsa diyelim, yönetme şansları var mı, mümkün mü? Siyahla beyaz kadar zıt kutuplar bir araya gelecekler ve bu ülkeyi yönetecekler? Ne için buradalar? Yıkmak için buradalar. ‘Şurayı bir yıkalım sonrasına bakarız.’ Nasıl bakacaklarsa? Böyle bir anlayışları var. 50 artı 1’in en mahsurlu tarafı budur.

Babacan: 50+1 kuralıyla yeniden seçilemeyeceklerini anladılar

HDP’den “50+1” açıklaması: İktidar kurduğu tuzağa yakalandı

Cemil Çiçek: 50+1’de herkesin tereddüdü var

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Sibel Erdem, Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek ile konuştu. Çiçek, yüzde 50+1’in Türkiye’de kutuplaşmalara yol açtığını, bunun gelecekte probleme yol açacağını söyledi. Sistem tartışmasına da değinen Çiçek, “İki tarafa da çağrı yapıyorum, gri alan üzerinde oturup konuşmak bir yol olabilir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek 50+1 oy şartının “Türkiye’de kutuplaşma ve kamplaşmaya yol açtığını” belirtti ve “50+1’in bugün de gelecekte de problem çıkaracağı kanaatini taşıyorum” dedi. Sistem tartışması konusunda ise partilere “önerilerinizi somutlaştırın” çağrısı yaptı.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki görüşmesinin ardından gündeme gelmişti tartışma. Karamollaoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş” dediğini aktarmıştı.

Bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’ten geldi. Çiçek, Sözcü gazetesinden Aytunç Ertekin’e yaptığı açıklamada 50+1’in problem yarattığını belirtmişti.

Cemil Çiçek, 50+1 oy şartını neden “problemli” gördüğünü ve sistem tartışmasına ilişkin değerlendirmelerini anlattı.

Çiçek’in Sibel Erdem’in sorularına verdiği yanıtlardan satır başları şöyle:

  • İyi kötü yaşadıklarımız ışığında bir tahmin yürüterek bu 50+1’in bugün de gelecekte de problem çıkaracağı, Türkiye’ye sıkıntı çıkaracağını kanaatini taşıyorum’ dedim. Halen de kanaatim odur. Getirdiği sıkıntıları hep konuşuyoruz. Kutuplaşmalara kamplaşmalara vs sebebiyet verdiği ortada. Bu 50+1’in iyi olduğunu söyleyen bir Allah’ın kulu yok ki. İyi kötü siyaset bilenin. Bu Türkiye’nin bir an evvel kutuplaşmadan, bu kamplaşmadan çıkıp makulü arayan bir toplum haline gelmemiz lazım.
  • Yüzde 50+1’in mahsuru şurada, sistem değiştirmek isteniyor ya, sonrasına ilişkin bugünkü sistem açısından da belli sıkıntıların olduğu ortada. 50+1’in getirdiği sıkıntıları hep konuşuyoruz. Kutuplaşmalara, kamplaşmalara vesaire sebebiyet verdiği ortada. Bu 50+1’in iyi olduğunu söyleyen bir Allah’ın kulu yok ki iyi kötü siyaset bilenin. Türkiye’nin bir an evvel bu kutuplaşmadan, bu kamplaşmadan çıkıp makulü arayan bir toplum haline gelmemiz lazım.
  • Burada anlaşılabilir. 50+1’in sıkıntısı kabul edilebiliyorsa, daha aşağıdan bir yüzde de koyabilirsiniz veya bunların hiçbirini koymazsınız veya ara formüller bulunabilir. Ama ben 50+1’in bugün de gelecekte de fayda getireceğine şahsen inanmıyorum. Türkiye’nin devasa sorunları var. Biz bu sistem tartışmalarıyla uğraşa uğraşa korkarım ki bu sorunları daha da büyütmüş olacağız.

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER