A3 Haber

Polonya sınırındaki göçmen krizi: AB, Belarus’a karşı yaptırımları genişletiyor

Polonya sınırındaki göçmen krizi: AB, Belarus’a karşı yaptırımları genişletiyor

Polonya sınırındaki göçmen krizi: AB, Belarus’a karşı yaptırımları genişletiyor
Kasım 15
16:31 2021

Avrupa Birliği (AB), Polonya sınırındaki göçmen krizinin ardından Belarus’a yönelik yaptırımların kapsamını genişletme kararı aldı. Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, Belarus’a karşı yaptırımların genişletilmesi konusunda anlaşma sağladı. Hedef, göçmen trafiğine katkı sağlayan Belaruslu kişi ve kurumları cezalandırmak.

AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan karar, Belarus yönetiminin insanları siyasi amaçlar için silah olarak kullanmasına karşılık verilmesine imkan tanıyacak. Yeni düzenleme ile Belarus’a yönelik yaptırım listesine alınacak kişi ve kuruluşlarla ilgili kriterleri genişletiyor.

Artık havayollarının yanı sıra göçmenlerin sınıra getirilmesinde rol oynayan seyahat acenteleri, bireyler ve tüm organizatörler Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’nun hibrid saldırılarının bir parçası olarak değerlendirilecek.

Belarus’un Polonya, Letonya ve Litvanya sınırlarındaki göçmen krizine karıştığı iddia edilen her tüzel ve özel kişinin mal varlığının dondurulabilecek ve seyahat yasağı gibi kısıtlamalardan etkilenebilecek. Buna ilişkin yeni liste ise önümüzdeki günlerde belirlenecek.

Dışişleri bakanları toplantısında alınan kararla, öncelikli olarak Belarus devlet havayolu şirketi Belavia’ya karşı yaptırımların karara bağlanması bekleniyor. Somut bir uygulama olarak bu kapsamda, Belavia’nın herhangi bir AB ülkesi havayolu şirketinden uçak kiralayamaması ve böylece Belarus’a yoksul ve çatışmalar yaşanan ülkelerden yeni göçmenler getirmede zorlanması planlanıyor.

Belavia son dönemde Danimarka merkezli Nordic Aviation Capital ve İrlanda merkezli AerCap şirketlerinden uçaklar kiralamıştı. Belavia’nın filosundaki uçakların yarısından fazlasını bu kiralık uçaklar oluşturmuştu.

Öte yandan Belavia havayolu şirketi, Belarus istikameti ile Dubai’den kalkan uçaklara Suriye, Irak, Afganistan ve Yemen vatandaşlarının alınmayacağını bildirdi. Şirket sözcülüğünden yapılan açıklamada, kararaın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin isteği üzerine alındığı duyuruldu.

Ne olmuştu?

Belarus’ta yapılan seçimin ardından ülkede başlayan protestolar sonrası AB yönetimi, Minsk’i hedef alan bir dizi yaptırım uyguladı. Minsk yönetimi ise çoğu Iraklı olan göçmenleri, AB’nin ve NATO’nun doğu kanadını oluşturan üç ülke sınırına yığdı.

Bu göçmenlerden yüzlercesi Belarus kara sınırını geçtiği andan sonra da bir daha geri alınmadı. Polonya’nın da bu kişileri almaması üzerine içlerinde çocuk ve kadınların da olduğu göçmenler iki ülke arasında yer alan yüz metre genişliğindeki insansız bölgede kaldı.

Açlıktan ve soğuktan ölmemeleri için her ne kadar AB tarafından kendilerine battaniye ve yiyecek verilse de uzun süre bu şekilde yaşamaya devam etmeleri mümkün değil. İçlerinde hastalananların da olduğu göçmenler birkaç kez sınırı geçme girişiminde bulundu ancak başarılı olamadı.

27 AB ülkesi hali hazırda Lukaşenko ve çevresindeki üst düzey bürokratlarına yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Ağustos 2020 seçimlerinde hile yapan, ülkedeki tüm muhalefeti ve halkı baskı ile susturan ve on binlerce insana gözaltı yapan Lukaşenko rejimi son olarak muhalif bir gazetecinin içerisinde olduğu sivil yolcu uçağını Belarus hava sahasındayken zorla yere indirtmiş ve gazeteciyi alı koymuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER