A3 Haber

Hulusi Akar: Libya’da yabancı güç değiliz

Hulusi Akar: Libya’da yabancı güç değiliz

Hulusi Akar: Libya’da yabancı güç değiliz
Kasım 16
11:21 2021

Milli Savunma Bakanı Akar, “Biz Libya’da yabancı güç değiliz. Şu anda Libya’da istikrar adına bir gelişme varsa ve siyasi süreç başlamışsa bu Türkiye’nin katkılarıyla mümkün olmuştur” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığına ilişkin açıklamada bulundu.

Akar, “Bir hususun iyi anlaşılması lazım. Biz Libya’da yabancı güç değiliz. Şu anda Libya’da istikrar adına bir gelişme varsa ve siyasi süreç başlamışsa bu Türkiye’nin katkılarıyla mümkün olmuştur. Libya makamları da bu gerçeği ifade etmektedir” dedi.

Afganistan, Azerbaycan ve Doğu Akdeniz gündemine ilişkin de konuşan Akar, şunları söyledi:

  • Tüm Afgan halkı için önemli olan Kabil Havaalanının işletilmesine yönelik çalışmalara Katar ile birlikte devam edilmektedir
  • Artık Türkiye ve Azerbaycan’ın güvenlik meseleleri birbirinden ayrı düşünülemez bir seviyeye gelmiştir. Başta güvenlik olmak üzere hemen her alanda iş birliğimizi öngören ‘Şuşa Beyannamesi’ bu doğrultuda tarihi bir adımdır
  • İyi niyetli diyalog çağrılarımıza rağmen Yunanistan’ın her türlü haksız hukuksuz eylemlerine, mütekabiliyet kapsamında diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık veriliyor.

“Kabil Havalimanı çalışmalarına Katar ile devam ediyoruz” 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da bugüne kadar önemli görevler üstlendiğini, BM ve NATO kararlarına istinaden TSK bünyesinde Afganistan’da 2002’den itibaren yaklaşık 20 bin personel görev yaptığını belirten Akar, şu ifadeleri kullandı:

ABD ve NATO’nun Afganistan’dan ayrılma kararını müteakip beklenenden hızlı gelişen ve şartların daha da güçleştiği son süreçte, tahliye kararı alınmış ve 48 saatten az bir süre içerisinde, planlandığı şekilde tahliye işlemi başarıyla tamamlanmıştır. Mehmetçik, bugüne kadar görev aldığı tüm coğrafyalarda olduğu gibi Afganistan’da da atalarımıza ve şanlı tarihimize yaraşır şekilde görevlerini başarıyla icra ederek yerel halkın gönlünü kazanmış, dünya barışına hizmet etmenin gururuyla sağ salim ülkesine dönmüştür. Türkiye olarak bundan sonra da bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda tüm Afgan halkı için önemli olan Kabil Havaalanı’nın işletilmesine yönelik çalışmalara Katar ile birlikte devam etmekteyiz.

S-400 ve F-16 açıklaması

Bakan Akar, “S-400 bir savunma silah sistemi olup; S-300, NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır” dedi.

F-16 tedarikine ilişkin konuşan Akar, “ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır” dedi.

Yunanistan’ın hukuksuz eylemlerde bulunduğunu belirten Akar, “İyi niyetli diyalog çağrılarımıza rağmen Yunanistan’ın her türlü haksız hukuksuz eylemlerine, mütekabiliyet kapsamında diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık veriliyor” ifadelerini kullandı.

Akar, “Ege’de ve Doğu Akdeniz’de hem kendimizin hem de KKTC’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz.” dedi.

Kabil Havalimanı’nın işletilmesine yönelik açıklamalarda bulunan Akar, “Afgan halkı için önemli olan Kabil Havaalanı’nın işletilmesine yönelik çalışmalara Katar ile birlikte devam etmekteyiz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER