A3 Haber

Pfizer, Covid-19’a karşı geliştirdiği “Paxlovid” adlı ilacın kullanım onayı için FDA’ya başvurdu

Pfizer, Covid-19’a karşı geliştirdiği “Paxlovid” adlı ilacın kullanım onayı için FDA’ya başvurdu

Pfizer, Covid-19’a karşı geliştirdiği “Paxlovid” adlı ilacın kullanım onayı için FDA’ya başvurdu
Kasım 17
08:18 2021

ABD’li ilaç tekeli Pfizer, Covid-19’a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilacın orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvurdu.

Pfizer’dan yapılan açıklamaya göre, Covid-19’a karşı geliştirilen ilaç, FDA’dan onay alması halinde “Paxlovid” adıyla birkaç hafta içinde satışa sunulacak.

Pfizer, ağızdan alınan Covid-19 ilacının şu aşamada sadece aşı yaptırmamış kişilerin tedavisinde kullanılması için başvuruda bulundu.

ABD’li ilaç tekeli, ilacının orta ve yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 89 azalttığını açıklamıştı.

Acil kullanım izni başvurusuna ilişkin Pfizer CEO’su Albert Bourla yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı:

  • Dünya çapında bu yıkıcı hastalıktan etkilenen sayısız kişi ve 5 milyondan fazla ölümün üzerine, hayat kurtaran tedavi seçeneklerine acil bir ihtiyaç var.
  • PAXLOVID ile ilgili son klinik çalışmamızda elde edilen güçlü etki ve izin verildiği takdirde hayat kurtarmaya ve insanları hastaneden uzak tutmaya yardımcı olma potansiyeli, oral antiviral tedavilerin Covid-19’a karşı savaşta oynayabileceği kritik rolün altını çiziyor.
  • Bu potansiyel tedaviyi hastaların ellerine teslim etme çabamızda olabildiğince hızlı hareket ediyoruz ve başvurumuzu gözden geçirmesi için FDA ve dünyadaki diğer düzenleyici kurumlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.

ABD’li bir diğer ilaç tekeli Merck ise 11 Ekim’de Covid-19’a karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA’ya başvurmuştu. İngiltere, Merck’in ürettiği “Molnupiravir” isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu. Merck, Molnupiravir’in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER