A3 Haber

“TRT payı kaldırılıyor” diye duyurulan torba kanundan çift maaş teklifi çıktı!

“TRT payı kaldırılıyor” diye duyurulan torba kanundan çift maaş teklifi çıktı!

“TRT payı kaldırılıyor” diye duyurulan torba kanundan çift maaş teklifi çıktı!
Kasım 18
09:59 2021

AKP’li vekillerin imzasıyla TBMM’ye gelen ve “Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırılıyor” diye duyurulan torba kanundan Maarif Vakfı ve Kızılay gibi kuruluşların emekli üyelerine “çift maaş hakkı” düzenlemesi çıktı.

Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldırma vurgusuyla TBMM Başkanlığı’na 38 maddelik torba kanun teklifi sunan AKP, arpalık olarak kullandığı kuruluşlarda görevli emeklilere çift maaş hakkı tanımaya veçevre katliamına yol açabilecek düzenlemelere imza atmaya hazırlanıyor.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, torba kanun teklifiyle birlikte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na, “Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlardan Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Demeği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfında görev alanların bu aylıkları kesilmez” hükmü eklenecek. Teklifle, bu ifadelerin yanında diğer ayrıcalıklar da aynı kanuna eklenmek isteniyor. Ayrıca bu kuruluşlar, kamunun sağladığı her türlü prim, teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilecek.

Teklif yasalaşırsa Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türk Kızılay Demeği ve Yeşilay Cemiyeti’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçları da silinecek. Torba teklifte, çevre katliamına yol açabilecek düzenlemeler de yer aldı.

Orman içi alanlarda yasak olan balık çiftliği tesislerinin önünü açmaya hazırlanan iktidar partisi kurmayları, “Teklif, orman içi suların balık yetiştiriciliğinde kullanılmasına ve midye ile istiridye üretiminde zorunlu olarak karada kurulması gereken tesis, depo, arındırma havuzu vb. yapıların kıyıda bulunan orman alanlarında da kurulabilmesine yönelik düzenlemeler içermektedir” dedi.
Çevre katliamına gerekçe olarak “balık yetiştiriciliğindeki hızlı gelişim”i gerekçe gösteren AKP, teklifte, “Önümüzdeki dönemde ihracatın artırılarak devam ettirilmesi hedeflenmektedir. Balık yetiştiriciliğinde sanayi tesislerinden uzak, kirliliğin minimum düzeyde olduğu, kaliteli ve devamlı düzeyde su kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak sektörün gelişimi açısından ihtiyaç duyulan kaliteli su kaynakları her geçen gün azalmaktadır. Orman içi suların balık yetiştiriciliğinde kullanılması, sektörün sürdürülebilir gelişimi açısından zaruriyet arz etmektedir. Diğer taraftan göl, baraj ve denizde bulunan balık, midye ve istridye yetiştiriciliği tesisleri, depo, arındırma havuzu vb. zaruri yapıların tesisi için kıyıda bulunan orman alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.

49 yıl kolaylığı

AKP ayrıca özelleştirilen limanlar için şirketlere yeni haklar tanımaya hazırlanıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait bazı limanların işletme hakkının 49 yıldan az olduğuna dikkati çeken AKP, teklifin yasalaşmasının ardından dört ay içerisinde başvuran şirketlerin işletme hakkını 49 yıla kadar uzatacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER