A3 Haber

“Hükûmet düşüren banka” olarak anılan Türk Ticaret Bankası’na yeniden faaliyet izni verildi

“Hükûmet düşüren banka” olarak anılan Türk Ticaret Bankası’na yeniden faaliyet izni verildi

“Hükûmet düşüren banka” olarak anılan Türk Ticaret Bankası’na yeniden faaliyet izni verildi
Kasım 20
12:56 2021

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın isminin karıştığı ve Mesut Yılmaz hükümetinin düşmesine neden olan Türk Ticaret Bankası (Türkbank), Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 20 yıl sonra yeniden faaliyete geçiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararına göre, Türk Ticaret Bankası’nın yeniden faaliyetine izin verildi. Türk Ticaret Bankası’nın bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi 1 Temmuz 2001‘de kaldırılmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Türk Ticaret Bankası’na yeniden faaliyet izni verilen kararda, “5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10’uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7’nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde Türk Ticaret Bankası A.Ş.’ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir” denildi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin ilk özel bankası olan Türk Ticaret Bankası’nın (Türkbank), yüzde 84,52’lik hissesinin iş insanı Korkmaz Yiğit’e satışı sürecinde suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın müdahalesinin olduğu ortaya çıkmıştı. Yiğit, ihaleye girenleri tehdit ettiği ortaya çıkan Çakıcı’nın kendisini de tehdit ettiğini söyleyerek, hukuka aykırı iş yaptığını itiraf etmişti.

Olaya Başbakan Mesut Yılmaz ve ekonomiden sorumlu devlet bakanı Güneş Taner’in de karıştığı ortaya çıkmış TMMB’de kurulan soruşturma komisyonunun ardından Mesut Yılmaz hükümeti düşmüştü. Skandalın ardından Türkbank’ın Temmuz 2001’de bankacılık ve mevduat toplama yetkisi kaldırılmış, Ağustos 2002’de de tamamen tasfiye edilmişti.

1998 yılında organize suç örgütü lideri Sedat Peker polise verdiği ifadede ihaleye ilişkin “Türk Ticaret Bankası’nın özelleştirilmesinde Hayyam Garipoğlu’nu desteklemeyi planlıyordum. Ancak, Alaattin Çakıcı satıştan kısa bir süre önce beni telefonla arayarak Türk Ticaret Bankası’na talip olan Korkmaz Yiğit’e destek verdiğini söyledi. Artırmaya katılan birinin yanında olup olmadığımı sordu. Bunun üzerine özelleştirme işinde Hayyam Garipoğlu’ndan desteğimi çektim” demişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER