A3 Haber

Avrupa’da beşinci dalga uyarısı: Marta kadar yarım milyon insan koronavirüsten ölebilir

Avrupa’da beşinci dalga uyarısı: Marta kadar yarım milyon insan koronavirüsten ölebilir

Avrupa’da beşinci dalga uyarısı: Marta kadar yarım milyon insan koronavirüsten ölebilir
Kasım 21
10:20 2021

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Wieler de, Almanya’da sosyal temas kısıtlamaları getirilmez ve yoğun bir aşılama yapılamazsa beşinci dalganın kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, bölgede acil önlem alınmazsa Mart ayına kadar yaklaşık 500.000 kişinin koronavirüs nedeniyle ölebileceği konusunda uyardı.

Avrupa kıtası koronavirüsün yeni bir dalgasıyla mücadele ederken, BBC’nin Today programına konuşan Hans Kluge, salgının kıtadaki seyri konusunda “çok endişeli” olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgınında dördüncü dalga ile mücadele eden Almanya’da, Robert Koch Ensitüsü’nün (RKI) Başkanı Lothar Wieler, önlemler etkili bir şekilde hızla hayata geçirilmezse ülkede beşinci bir dalganın gelebileceği uyarısında bulundu.

Alman haber ajansı dpa’ya konuşan Wieler, “Temasın azaltılması ve yoğun bir şekilde aşılama sağlanamazsa, şimdiki hesaplamalara göre beşinci bir dalga daha yaşayacağız” dedi.

“Kışın durumun nasıl seyredeceği, şu anda ne yapılacağına bağlı” diyen RKI Başkanı Wieler, “Almanya’nın her yerinde insanlar arasındaki temasın kısıtlanması için hızla harekete geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Wieler, kültürel etkinliklerde, spor faaliyetlerinde, gastronomide sadece aşı olanların ve hastalığı geçirenlerin kabul edilmesini öngören “2G” kuralının şu aşamada yetersiz kalacağına işaret etti. Wieler, günlerdir yaptığı çeşitli açıklamalarda Almanya’da insanları bir araya getirecek kutlamalardan, etkinliklerden ve kapalı yerlerdeki toplantılardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Uyarı, kıtadaki bazı ülkelerin rekor düzeyde enfeksiyon oranları bildirdiği ve tam ya da kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları getirdiği dönemde geldi.

WHO Avrupa Direktörü, vaka sayılarındaki artışla mücadeleye yardımcı olmak için aşılanmanın artırılması ile temel halk sağlığı önlemleri ve yeni tıbbi tedavilerin uygulanması çağrısında bulundu.

BBC’ye yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, “Covid-19 bir kez daha bölgemizde bir numaralı ölüm nedeni haline geldi” diyerek, hastalıkla savaşmak için “ne yapılması gerektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kluge, zorunlu aşı önlemlerinin “son çare” olarak görülmesi gerektiğini, ancak konuyla ilgili “yasal ve toplumsal bir tartışma” yapmanın “çok yerinde” olacağını söyledi.

Kluge, zorunlu aşı önlemlerine başvurmadan önce başka yollar olduğunu söyledi ve bunun “bir özgürlük kısıtlaması değil, bireysel özgürlüğümüzü korumanın bir aracı olduğunu” da sözlerine ekledi.

Avusturya, Cuma günü Covid-19 aşısının yasal bir zorunluluk haline geleceğini açıklayan ilk Avrupa ülkesi oldu. Yeni kurallar Şubat ayında yürürlüğe girecek.

Rekor vaka sayıları ve düşük aşı oranlarının gözlendiği ülkede, Pazartesi gününden itibaren en az 10 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlanacak.

Diğer birçok Avrupa ülkesi de vakalar arttıkça yeni önlemler alıyor.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya da dahil olmak üzere ülkeler, kıta genelinde rekor vaka sayıları kaydedildiği için aşılanmamış insanlar üzerinde yeni kısıtlamalar açıkladılar.

Vaka sayılarının rekor düzeye çıktığı Almanya’da da, aşı olmamış kişilerin bazı kamusal alanlara girişlerinin kısıtlanması planlanıyor.

Hollanda’nın Rotterdam kentinde dün akşam yeni Covid-19 önlemlerine ve aşıya karşı düzenlenen protesto gösterisi kontrolden çıktı.

Polis, otomobilleri ateşe verip, dükkanları yağmalayan göstericilere ateş açtı. Yedi kişinin yaralandığı olayların ardından kentte “acil durum” ilan edildi.

Hollanda hükümeti, vaka sayılarının hızla artması nedeniyle geçen hafta kısmi kapanma kararı almıştı.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER