A3 Haber

Genel Sağlık-İş’ten 22 Kasım mesajı: Ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmişlik içerisinde

Genel Sağlık-İş’ten 22 Kasım mesajı: Ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmişlik içerisinde

Genel Sağlık-İş’ten 22 Kasım mesajı: Ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmişlik içerisinde
Kasım 22
11:25 2021

22 Kasım Diş Hekimliği Günü’yle ilgili açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, “Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir” dedi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası’yla ilgili açıklama yaptı. Kliniklerde yaşanan personel eksikliğinden kaynaklı ağır çalışma yükünün diş hekimlerini ve kliniklerde çalışan tüm sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada 505 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Toplumun ağız-diş sağlığı sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerimizin diş kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanları, personel yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında çalışmaktadır. Yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle diş hekimi, hemşire ve diş teknisyenleri giderek artan iş yükü altında ezilmektedir. Yetersiz personel ile hizmet verilmesi nedeniyle diş hekimi, hemşire ve diş teknisyenleri kendi görev tanımları dışında çalıştırılmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin sayılarının yetersizliği nedeniyle, ADSM’lerde hasta yoğunluğu artmaktadır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alanların dışında randevusuz gelen yurttaşlar, ADSM’lerde büyük yoğunluk oluşturmaktadır. Yaşanan yoğunluk yurttaşlarımız ve sağlık çalışanları için pandemi koşullarında büyük risk oluşturmaktadır. Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberine uygun hizmet verilmesi hayati önem taşımaktadır.

Covid-19 pandemisi nedeniyle büyük risk altında hizmet veren sağlık çalışanları içinde en riskli gruplardan birisi diş hekimleri ve teknisyenleridir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ve hastanelerinde hizmet veren, maskesi olmayan hastalarıyla 30 cm mesafede işlem yapan sağlık çalışanları, en önemli risk grubunu oluşturmaktadır. 505 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını kaybetmiştir ancak hala Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir.

Tüm bunların yanı sıra diş teknisyenlerinin karşılaştığı ve yaşamsal önem taşıyan bir diğer sorun da meslek hastalıklarıdır. Diş teknisyenleri, çalışma koşulları nedeniyle toz ve kimyasallarla gelişen pnömokonyozlar, mesleki astım, akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum sistemi hastalığı gibi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü, çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir.

Artan iş yükü nedeniyle çalışma koşullarının giderek zorlaşan sağlık çalışanları, düşük ücretler nedeni ile geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı, performans sisteminden vazgeçilmeli ve tüm sağlık emekçilerinin aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm sağlık çalışanları insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır.

Son yıllarda plansız programsız birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında artışlar yaşanmıştır. Planlama yapılmadan diş hekimliği fakültesi açılmamalı, eğitim veren fakültelerin de kontenjanları azaltılmalıdır.

Genel Sağlık-İş olarak, yurttaşlarımızın ağız ve diş sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve tedavinin gerçekleştirilmesinde görev alan; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının Diş Hekimliği Gününü kutlarız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER