A3 Haber

Erdoğan’ın İzmir ziyareti öncesi “AKP’lilere ücretsiz PCR testi” iddiası: Bakanlığın kılavuzu mu değişti?

Erdoğan’ın İzmir ziyareti öncesi “AKP’lilere ücretsiz PCR testi” iddiası: Bakanlığın kılavuzu mu değişti?

Erdoğan’ın İzmir ziyareti öncesi “AKP’lilere ücretsiz PCR testi” iddiası: Bakanlığın kılavuzu mu değişti?
Kasım 25
19:02 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yarın gerçekleştireceği İzmir ziyareti öncesinde açılış ve toplantılara davet edilen kişilere Sağlık Bakanlığı’nın kılavuzuna aykırı şekilde semptom göstermeyenlere devlet hastanelerinde ve kamu sağlık kurumlarında ücretsiz PCR testi yapılacağına dair iddialar tartışma yarattı. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyareti için kamu hastanelerinin seferber edildiğini ve toplantı ile açılışa katılacak kişilerin algoritma dışı Covid-19 testi yapıldığı iddiasına hekimler tepki gösterdi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç iddialar üzerine yazı yayımlayarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nu açıklama yapmaya davet etti. Demir ve Kılıç, “Kamu sağlık kurumlarında/hastanelerinde PCR Testi yaptırmak için salgın yönetimi algoritmasına ve ayakta vaka sorgulama kılavuzuna, AKP toplantılarına, açılışlarına, mitinglerine katılmakta mı eklendi? Açıklayınız!” diye sordu.

Dr. Demir ve Dr. Kılıç, ayrıca PCR test ücretinin 170 TL olarak revize edilmesine rağmen birçok özel hastanenin  250 TL ve üzeri ücret talep etmeye devam ettiğini belirtti. Hastanelerin bu fiyat politikasıyla ilgili hiçbir denetim yapılmadığını belirttiler.

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç’ın yazısı şu şekilde:

 Sağlık Bakanını ve Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunu açıklama yapmaya çağırıyoruz!

Kamu sağlık kurumlarında/hastanelerinde PCR Testi yaptırmak için salgın yönetimi algoritmasına ve ayakta vaka sorgulama kılavuzuna, AKP toplantılarına, açılışlarına, mitinglerine katılmakta mı eklendi? Açıklayınız!

PCR testini kamu sağlık kuruluşlarında yaptırabilmek için COVID-19 semptomlarının varlığını sorgulatan ve bu konu için Bilimsel Danışma Kurulu’nun hazırladığı algoritmayı tanımlayan kılavuzu yayımlayan Sağlık Bakanlığı, AKP toplantılarına katılanlara farklı davranılmasına göz mü yummaktadır?

COVID-19 salgın yönetimi Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda Bilimsel Danışma Kurulunun önerileri dikkate alınarak yapılmaktadır.

Algoritmada yakın temaslılar için “yakın temaslı kişilerde takip süreleri içerisinde COVID-19 semptomları gelişirse filyasyon ekiplerince PCR testi için numune alınacağı” ifade edilmektedir.

Olası COVID-19 vaka sorgulama kılavuzunda ise kamu sağlık kuruluşlarına ayaktan başvuran kişilerde;

  • Ateş, öksürük
  • Nefes darlığı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Kas/eklem ağrıları
  • Karın ağrısı veya ishal
  • Koku veya tat alma bozukluğu sorgulaması yapılır denilmektedir.

Bu sorgulamada ateş, öksürük ve nefes darlığı için yanıt evet ise veya nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrıları, tat ve koku alma kaybı, ishal bulgusu varsa kamu hastanelerinde PCR testi yapılmakta; eğer bu şikayetleri/semptomları yoksa kamu sağlık kuruluşlarında test yapılmamaktadır. Vatandaş kendi isteği ile PCR testi yaptırmak isterse özel sağlık kuruluşunda ücret karşılığında testi yaptırabilmektedir.

Ancak yarın İzmir’e gelecek olan AKP Genel Başkanının katılacağı  açılışlara, toplantılara, mitinglere  davet edilenlere algoritmaya ve kılavuza aykırı olarak hiçbir kriter/semptom aranmaksızın tarama amaçlı olarak devlet hastanelerinde ve kamu sağlık kurumlarında bu gece saat 01.00’ e kadar ücretsiz PCR testi yapılacağı iddia edilmektedir.

Salgının başlangıcından bu yana vatandaşlara adeta tekerlemeye dönüşen ‘maske-mesafe -hijyen’ kurallarına uyması ve kalabalık ortamlara katılmaması önerilmektedir. Sağlık Bakanlığı, bunun için de Bilimsel Danışma Kurulunun önerilerini dikkate alarak kılavuz ve algoritmalar yayımlamaktadır.

Ayrıca kamu sağlık kurumlarında/hastanelerinde PCR testi yapılabilmesi için Covid-19 semptomları sorgulanmakta, semptomu olmayanlara da PCR testi yapılmamaktadır.

Peki neden salgına rağmen birçok toplantı, açılış, miting yapılmakta ve bu toplantılarda sosyal mesafeye uyulmadan ‘lebaleb’ dolu katılım övülerek adeta teşvik edilmektedir?

Ayrıca 31.05.2021 tarihinde kamu sağlık hizmetleri fiyat tarifesinde yapılan güncelleme ile 01.06.2021 tarihinde geçerli olmak üzere tüm işlemler, muayene, katma değer vergisi dahil olmak üzere PCR test ücreti 170 TL olarak belirlenerek revize edildi. Ancak birçok özel hastane  PCR testi için halen vatandaşlardan 250 TL ve üzeri ücret talep etmeye devam etmektedir. Bu durumu engellemek adına kamu otoritesi herhangi bir denetim yapmamaktadır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER