Araştırma: Krizin nedeni ülkenin kötü yönetilmesi
Saray, muhalefetin erken seçim çağrısından kaçarken MAK Araştırma’nın anketine göre halkın yarısı erken seçim istiyor. Yurttaşların büyük çoğunluğuna göre ekonomik krizin nedeni de ülkenin kötü yönetilmesi.
İktidar, muhalefetin erken seçim çağrısına kulak tıkarken halkın çoğunluğu erken seçim talep ediyor. MAK Araştırma’nın son anketine göre erken seçim olması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 48 olurken erken seçime gerek yok diyenler yüzde 37’de kaldı. Yüzde 15’lik bir kesim ise kararsız olduğunu vurguladı.
MAK Araştırma, 12-18 Kasım arasında yaptıkları “Kasım 2021 Türkiye Gündemi Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. 30’u büyükşehir olmak üzere 67 ilde yapılan araştırmada toplam 5 bin 750 kişi ile görüşüldü. Güncel konuların sorulduğu araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. Araştırmada Cumhur İttifakı’nın da Millet İttifakı’nın da toplam oy oranı yüzde 39.5 olarak tespit edildi.
Araştırmada “Yarın bir genel seçim olsa 24 Haziran seçimlerinde oy verdiğini partiye göre oy tercihiniz değişecek mi?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 43’ü farklı bir partiye oy vereceklerini söylerken yüzde 41’i aynı partiye oy atacaklarını söyledi. Yüzde 16 ise ‘Kararsız/Cevap yok’ seçeneğini işaretledi.
Katılımcılara ülkedeki en önemli sorunun ne olduğu sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 60’ı ekonomik kriz olduğuna vurgu yaptı. Yüzde 10’luk bir kesim eğitim ve kültürel sorunlar yanıtını verirken yüzde 12 göçmenler dedi. Yüzde 12’lik bir kesim adaletsizlik olduğuna dikkat çekti, yüzde 6 ise diğerleri yanıtını verdi.
Dış güçler söylemi karşılık bulmadı
Fiyat artışlarının nedeni de sorulan araştırmada halkın yüzde 54’ü ülkenin kötü yönetilmesi derken yüzde 14’lük kesim kur artışı yanıtını verdi. Zincir marketler diyenlerin oranı yüzde 8 olurken hükümetin dış güçler söyleminin halk nezdinde hiçbir karşılığı olmadığı görüldü. Fiyat artışlarını dış güçlere bağlayanların oranı sadece yüzde 8.
Ankette en dikkat çeken başlıklardan biri ise şu anki bileşenleri ile ülkedeki ekonomik sıkıntıları hangi ittifakın çözebileceği sorusu oldu. Yüzde 37’lik bir kesim Millet İttifakı derken yüzde 28 Cumhur İttifakı dedi. Yüzde 25 gibi büyük bir çoğunluk ise her iki ittifakın da ekonomik sorunları çözebileceğine inanmıyor. Bu soruya yüzde 10’luk bir kesim ise yanıt vermedi.
Partilerin oy oranlarının da incelendiği ankette kararsızlar dağıtılmadan önce AKP’nin yüzde 29,5’e gerilediği, CHP’nin yüzde 23, İYİ Parti’nin yüzde 14, HDP’nin yüzde 9, MHP’nin yüzde 7,5, DEVA Partisi’nin yüzde 2,5, Gelecek Partisi’nin yüzde 2,5, Saadet Partisi’nin ise yüzde 1,3 oy alıyor.