A3 Haber

Omicron varyantı bir ülkeye daha sıçradı

Omicron varyantı bir ülkeye daha sıçradı

Omicron varyantı bir ülkeye daha sıçradı
Kasım 28
10:32 2021

Koronavirüsün dünyada yayılmaya devam eden son varyantı Omicron, çok uzun bir süre sonra sınırlarını henüz açan Avustralya’da da tespit edildi.

Katar Havayolları ile Doha aktarmalı olarak Güney Afrika’dan Avustralya’nın Sydney kentine uçan 2 yolcuda Omicron varyantına rastlandı.

Sağlık yetkilileri vakaların semptom göstermediğini, her ikisinin de aşılı olduğunu ve özel bir alanda karantinaya alındıklarını açıkladı. Aynı uçaktaki Güney Afrika’dan 12 yolcuda ise koronavirüse rastlanmadı ama önlem olarak bu kişiler de karantinaya alındı. Geri kalan 260 yolcu ve mürettebattan da kendilerini izole etmeleri istendi.

AB alarmda

Öte yandan Omicron varyantı Avrupa’da Belçika ve İngiltere, Almanya ve İtalya’da da görüldü.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS), İtalya’da 1 kişide Omicron mutasyonunun tespit edildiğini açıkladı. ISS tarafından yapılan açıklamada, İtalya’ya yakın zamanda Mozambik’ten gelen 1 kişide Omicron mutasyonunun tespit edildiği aktarılarak, “Hasta ve ailesinin sağlık durumu iyi” denildi.

İngiltere’de iki kişide Covid-19 yeni varyantı tespit edildi. Sağlık Bakanı Sajid Javid, yaptığı açıklamada iki kişinin hane halkıyla karantinaya alındıklarını belirtti. İki vakanın “bağlantılı” olduğunu aktaran Javid, vakaların görüldüğü Chelmsford ve Nottingham’da toplu testler yapılacağını bildirdi.

Belçika’da bir kişide, koronavirüsün ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen B.1.1.529 varyantı tespit edildi. Yerel medyada yer alan haberlere göre, Belçika’da gün içinde B.1.1.529 varyantı olması şüphesiyle iki kişinin Covid-19 testi sonuçları analiz edildi. Bu kişilerden birinin sonucunun virüsün “delta” varyantı, diğerinin sonucunun ise “süper varyant” olarak bilinen tür olduğu ortaya çıktı.

Omicron varyantı

Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyant, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Omicron olarak adlandırılmıştı. Omicron’un, Delta türünden daha bulaşıcı ve mevcut aşılara da karşı dirençli olduğu değerlendiriliyor.

Yeni varyantın tespit edilmesinin ardından aralarında İngiltere ve Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke, bazı Afrika ülkelerinden uçuşları durdurmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER