A3 Haber

Yunanistan’da salgına karşı yeni karar: Aşı olmayan 60 yaş üstüne 100 avro para cezası

Yunanistan’da salgına karşı yeni karar: Aşı olmayan 60 yaş üstüne 100 avro para cezası

Yunanistan’da salgına karşı yeni karar: Aşı olmayan 60 yaş üstüne 100 avro para cezası
Kasım 30
16:11 2021

Yunanistan’da, 60 yaş üzerinde olup Covid aşısı yaptırmayan kişilere 100 avro ceza kesilecek. Hollanda’daysa ilk Omicron vakalarının zannedilenden daha erken görüldüğü ortaya çıktı.

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle dünya çapındaki endişe hali devam ederken, komşu Yunanistan’da 60 yaş üzerinde olup Covid aşısı yaptırmayanlara 100 avro para cezası getirildi. Öte yandan, en az 14 Omicron vakası tespit ettiğini açıklayan Hollanda’da panik büyüyor. Zira Omicron’un ülkeye zannedilenden daha erken yayıldığı ortaya çıktı.

“Güney Afrika’ya gidip gitmedikleri belli değil”

Hollandalı yetkililer, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg ve Capetown kentlerinden 26 Kasım’da ülkeye inen iki uçaktaki en az 14 kişide Omicron varyantı saptandığını açıklamıştı. Ancak şimdi, varyantın ülkeye zannedilenden daha erken sıçradığı tespit edildi. Hollanda Ulusal Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, “19 Kasım ve 23 Kasım’da alınan iki test örneğinde Omicron varyantı bulduk. Bu kişilerin Güney Afrika’yı ziyaret edip etmediği henüz kesin değil” denildi.

“Kararı almakta zorlandım ama onları korumak zorundayız”

Covid vakalarının arttığı komşu Yunanistan’daysa, 60 yaş üzerinde aşı yaptırmayan kişilere ceza yolda. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “60 yaş üzerinde aşı yaptırmayan kişiler 16 Ocak’a kadar ilk doz için randevu almak zorunda yoksa her ay 100 avro idari para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar” dedi. Kabine toplantısında konuşan Miçotakis, bu kararı almakta zorlandığını ama ileri yaşta hâlâ aşı yaptırmayan yaklaşık yarım milyon kişiyi korumak zorunda olduklarını söyledi. Yunanistan Başbakanı, “Bu, sağlık için ödenen bir bedel” dedi.

Emekli maaşının yaklaşık yedide biri

Miçotakis, para cezasının nasıl uygulanacağına dair ayrıntı vermezken, ortalama emekli aylığının 730 avro olduğu ülkede bu miktar yüksek bulunuyor.

11 milyon nüfuslu Yunanistan’da halkın yaklaşık yüzde 63’ü iki doz aşı yaptırdı. Aşı randevularında son haftalarda artış gözlemlense de, sağlık bakanlığı verilerine göre 60 yaş üzerinde aşı yaptırmayan 520 bin kişi var. Yunanistan’da bu ay, aşı yaptırmayan kişilerin restoran, sinema, müze ve spor salonları dahil, kamusal alanlara girişi yasaklanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER