A3 Haber

Omicron varyantı endişesi: Çok sayıda ülkede önlemler ve seyahat sınırlamaları artıyor

Omicron varyantı endişesi: Çok sayıda ülkede önlemler ve seyahat sınırlamaları artıyor

Omicron varyantı endişesi: Çok sayıda ülkede önlemler ve seyahat sınırlamaları artıyor
Aralık 01
13:50 2021

Omicron varyantı nedeniyle çok sayıda ülkede tedbirler artırılıyor. ABD’ye seyahat edecekler daha sıkı testlere tabi tutulacak. Almanya’da 100 vaka olabileceği belirtiliyor.

İlk olarak geçen hafta Güney Afrika’da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılan Omicron varyantı, küresel alarma yol açtı. Kısa sürede çok sayıda ülkeye yayılan Omicron varyantının mevcut aşıları atlatma yeteneği konusundaki belirsizlik, bazı ülkeleri sınırlarını kapatmak için harekete geçirdi.

Kasım ayında 56 ülkenin Omicron’a karşı korunmak için seyahat tedbirleri uyguladıkları bildirildi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Ülkelerin, vatandaşlarını henüz tam olarak anlamadığımız bir varyanta karşı koruma konusundaki endişelerini çok iyi anlıyorum” dedi. Ghebreyesus, “Ancak bazı üye devletlerin kanıta dayalı olmayan veya kendi başlarına etkili olmayan ve yalnızca eşitsizlikleri daha da kötüleştirecek peşin önlemler getirmesinden eşit derecede endişe duyuyorum” diye devam etti.

Önlemler artırılıyor

  • Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) hava yoluyla seyahat edecekler, Omicron varyantı hakkındaki belirsizlikler nedeniyle daha sıkı testlere tabi tutulacaklar. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) Salı günü geç saatlerde yapılan açıklamada, ABD’nin ülkeye hava yoluyla gelen tüm yolculardan 24 saati geçmemiş Covid-19 testi ibraz etmesini isteyeceği belirtildi. Günlük test şartı hem ABD vatandaşları hem de yabancı uyruklu yolcular için geçerli olacak.
  • Japonya ve Hong Kong bir süredir uyguladıkları seyahat kısıtlamalarının kapsamını genişletme kararı alırken, Avustralya da yeni virüs mutantı Omicron taşıdıklarından kuşkulanılan en az iki kişinin ülkenin en büyük kentinde çok sayıda bölgeyi ziyaret etmeleri üzerine endişe arttı.
  • Almanya’da Omicron varyantının durumuyla ilgili Münih Üniversitesi bünyesindeki Pettenkofer Enstitüsü’nün Başkanı Oliver Keppler, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte “Almanya’da yüz kadar vaka olabilir” dedi. Keppler, mevcut enfeksiyon rakamlarının Omicron ile ilişkilendirilemeyeceğini, yaygın varyantın Delta olduğunu vurguladı.
  • Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Güney Afrika’dan gelen iki yolcuda Omicron varyantının görüldüğünü doğruladı.
  • İngiltere ve ABD, yeni varyant Omicron’a karşı aldığı önlemler çerçevesinde güçlendirici doz aşılama programlarını genişletti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER