A3 Haber

72 yaşındaki barış annesine “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası

72 yaşındaki barış annesine “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası

72 yaşındaki barış annesine “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yedi yıl altı ay hapis cezası
Aralık 02
16:38 2021

Barış annesi Makbule Özbek’in görülen duruşmasında yedi yıl altı ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Haziran 2020’de “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanıp cezaevinde kalp krizi geçirmesi sonrası avukatlarının başvurusu üzerine 5 Eylül 2020’de tahliye edilen 72 yaşındaki barış annesi Makbule Özbek’in duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Jin News’in haberine göre, iddia makamı verdiği mütalaada ihbar evrakları, savunmalar ve kolluk tutanakları birlikte değerlendirildiğinde Makbule hakkında “örgüt üyeliğinden” ceza istedi.

Savunmasını yapan Makbule Özbek’in avukatı Gülşen Özbek, Makbule’nin telefon görüşmesinde yeğeniyle konuştuğunu, bu konuşmada “Mahkeme, vasilik” kavramlarının geçtiğini ve her şey ortada olmasına rağmen bunun suç olarak sayıldığını söyledi. Özbek, başka bir telefon görüşmesinde de Makbule’nin aranıp bir taziyenin olduğunu haber vermesinin suç olarak nitelendirilmesinin hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Gülşen, “Ölünün kimliği yoktur. Bu coğrafyada insanlar ne şekilde yaşamını yitiriyor olsa da aile bireylerinin taziyeye gitmesinin hakkı var ve bu engellenemez. Engellenmesi ahlaki ve vicdani değildir. Ayrıca kolluğun görevi delil toplamaktır yorum yapmak değil bu mahkemenin görevidir. Müvekkile 10 tane eylem kapsamında müvekkil yargılandı. 4 nolu eylemde müvekkil daha önce beraat etti” dedi.

Gülşen Özbek savunmasının devamında, “Leyla Güven’in açlık grevinden kaynaklı eyleme katıldığı belirtilmiş. Müvekkilim kimse ölmesin diye o eyleme katıldı. Kendisi bir Barış Annesi’dir, kendisinin de buna dönük bir acısı olduğu için kimsenin ölmesini istemiyor. Barış Anneleri’nin Derneği de yasal bir dernektir. Başbakan bile onları davet etmiştir. Ayrıca müvekkilimin yaşı itibarıyla böyle bir yerde olmasının mümkünatı yoktur. DTK’de katılmadığı davetlerde bile katılmış gibi gösteriliyor, katıldığına dönük bir delil dahi yoktur. Yine müvekkilimin örgütün hiyerarşik yapıda olmasının mümkünatı yoktur ki bu yaşı itibarıyla da mümkün değil” diyerek beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından Makbule Özbek hakkında “örgüte üye olma” iddiasıyla beş yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, artırıma gittiği cezayı yedi yıl altı aya yükseltti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER