A3 Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti
Aralık 02
00:54 2021

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti. Yerine yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.

Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararında “Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddit Nebati, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 106’ncı maddeleri gereğince atanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Nureddin Nebati kimdir?

Nureddin Nebati, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. Mevcut olarak MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR Vakfı, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri vakıf ve derneklerde üyeliği devam ediyor.

Çift maaşlı…

Nureddin Nebati, AKP’li bürokratlar ve partililer arasında artık bir geleneğe dönüşen “çifte maaşlı” isimlerden biri.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı görevinin yanında Nebati aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Nebati’nin, aynı zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu tespit etmişti.

Yavuzyılmaz, Nebati’nin Türk Telekom Yönetim Kurulu ücreti ve altı maaş ikramiye ile aylık 33 bin 849 TL aldığını ortaya çıkarmıştı. Nabati’nin Bakan Yardımcısı olarak aldığı 27.917 TL mala birlikte, toplam aylık maaşı 61 bin 766 TL olduğu belirlenmişti. Nebati’nin Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezinde Bilim Kurulu Üyesi olarak ne kadar maaş aldığı ise bilinmiyor.

Elvan’ın sessiz kaldığı dönemde konuşmuştu

Nureddin Nebati, Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararlarının ardından Lütfi Elvan’ın sessiz kaldığı dönemde “Türkiye Ekonomi Politiğini tüm ezber ve önkabullerimizi bir yana bırakarak, bilimsel veriler ışığında netleştirelim ve bilgi karmaşasını ortadan kaldıralım. Türkiye ekonomisini sadece döviz kurunu baz alan dar bakış açısı yerine büyük bir pencereden değerlendirmemiz gerekiyor” demişti.

“Sadece faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir” diyen Nebati, şunları ifade etmişti:

  • Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.
  • Yakın ekonomik sürece baktığımızda 2019 yılında Çin’de başlayan Covid-19 salgınına rağmen, IMF’ye göre, 2020 yılında G20’de büyüyebilen iki ekonomiden birisiyiz. Fakat herkesin bildiği gibi ekonomimizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu da bizi hep dış borca bağımlı tutmuştur.
  • Küresel salgın sonucu tedarik zincirlerinin aksadığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu durum küresel çapta emtia, enerji ve navlun fiyatlarının fahiş oranlarda işlem görmesine neden olmuştur. Yani enflasyon sadece ülkemizde değil, küresel çapta ortaya çıkan dönemsel bir sorundur.
  • Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir.
  • Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Örneğin; bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı yasal ve hedef oranın oldukça üzerindedir. Bunun yanında bankacılık kredilerinin geri dönüşlerinde hiçbir sıkıntı yoktur.
  • Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır. Nitekim yeni kurulan şirket sayısı geçen yıla göre artarken, kapanan ya da konkordato ilan eden şirket sayısı azalmaktadır. Karşılıksız çıkan çek oranları da tarihi dip seviyesindedir.
  • 2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız.
  • Milletimizin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, bugün de Milletimiz ile elbirliği içinde ekonomimizin bu bağımsızlık mücadelesinden de Allah’ın izni ile zaferle ayrılacağız.
  • Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş “yüksek faiz, düşük enflasyon” politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum.
  • Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı, gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir.

Berat Albayrak’a yakın isimlerden…

BirGün’ün haberine göre, Nureddin Nebati, Berat Albayrak’ın istifa ettiği ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadığı saatlerde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la birlikte Albayrak’a desteğini ilk açıklayan isimlerden biri olmuştu. Nebati, sosyal medya hesabından, “Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım” demişti. Nebati’nin kabinede yer almasıyla Berat Albayrak’ın Bakanlar Kurulu’ndaki gücünün de arttığı yorumları yapılıyor.

Nureddin Nebati 2013 yılında verdiği “genelev” teklifiyle de gündeme gelmişti. Nebati, partisinin Grup Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi ile Türkiye’deki 56 genelevin kapatılmasını istedi. Teklife parti içinde olumlu bakılmadı.

Nebati, teklifin gerekçesinde, kadınların bu çağda bir mal gibi satılmasına devletin izin vermemesi gerektiği belirtirken, bu durumun devam etmesinin modern çağda kölelik düzeninin devam ettiği izlenimi yarattığını ifade etti. Nebati’nin teklifi medyaya yansıdıktan sonra partisi tarafından reddedilerek rafa kaldırılmıştı.

Fethullah Gülen’le fotoğrafı ortaya çıktı

Nebati, geçen yıllarda Türkiye’nin gündemine, Fethullah Gülen’le birlikte çekilen fotoğrafla da gelmişti.

Fotoğrafı yayımlayan isim ise yıllarca örgüt içerisinde kalıp daha sonra ayrılan Nurettin Veren, Akit gazetesinde yayımlamıştı. Yeni Bakan Nebati ise Nurettin Veren’e “Keşke FETÖ seni öldürseydi. 4 sene değil de 40 sene hapis yatsaydın” demişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER