A3 Haber

ENAG gerçek enflasyonu yüzde 58.65 olarak hesapladı: TÜİK yüzde 21.31 hesaplamıştı!

ENAG gerçek enflasyonu yüzde 58.65 olarak hesapladı: TÜİK yüzde 21.31 hesaplamıştı!

ENAG gerçek enflasyonu yüzde 58.65 olarak hesapladı: TÜİK yüzde 21.31 hesaplamıştı!
Aralık 03
15:19 2021

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 58,65 olarak hesapladı. Kasım ayında aylık artış 9,91 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon kasım ayında yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 olmuştu.

ENAG’a göre aylık artışın en fazla yaşandığı grup 21,11 ile ‘eğlence ve kültür’ kalemi oldu. En az aylık artış yüzde 1,38 ile ‘haberleşme’ oldu.

Verilerle ilgili olarak ENAG kurucusu ve yöneticisi Prof. Veysel Ulusoy, ”Faiz düştü, enflasyon arttı. Enflasyon kontrol edilemez bir orana gidiyor” yorumunu yaptı.

Euronews’den Dilek Gül’e konuşan Prof. Ulusoy, sokakta hissedilen ile resmi kurumlar tarafından açıklanan verilerin uyuşmamasını da eleştirdi.

Çünkü Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucularından Prof. Veysel Ulusoy’a göre enflasyon yukarı çıkarken Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesiyle halk gelirinden 15 yıl kaybetti.

Prof. Ulusoy, bunun ilerde nasıl bir sonuç doğuracağını da, “Verileri siyasi destek ile baskılayıp gerçek hayattan koparırsanız sadece siyasilerin değil halkın da felaketi olur. Maalesef oraya gidiyoruz’’ sözleri ile ifade etti.

Ulusoy şunları söyledi: “Kurumlarda ve bürokratlarda siyasi bir baskı olmasa bile artık bir self-kontrol var. Kimse ne olduğu belirsiz bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde sorumluluk almak istemiyor. Ve esasında da bulundukları yerlerde rahatlar, günlük işlerine gidip maaşlarını alıyorlar. Söz söylememek onları rahatlatıyor. Sorumluluğu üzerlerinden atıyorlar. Sadece imzalar atıp sorumluluğu Beştepe’ye atmanın huzurunu yaşıyorlar. Dolayısıyla sanki bir baskıya ihtiyaç yok, kendilerini self-kontrol haline almışlar. Yani kamuda kurumsal yapı bozuldu, baskı da var elbette ama onlar da memnunlar. Buradan çıkış için yeni bir seçim, parlamenter sistem ve senatonun kurulması şart… Eskiden Meclis ile beraber Senatomuz vardı bizim, ülkeyi yönetirlerdi. Türkiye’ye senato lazım.’’

 

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER