A3 Haber

İsveç’in yeni kurulan hükûmetinde bir ilk daha: İlk trans bakan

İsveç’in yeni kurulan hükûmetinde bir ilk daha: İlk trans bakan

İsveç’in yeni kurulan hükûmetinde bir ilk daha: İlk trans bakan
Aralık 03
21:54 2021

İsveç’te eski avukat ve okul müdürü Lina Axelsson Kihlblom, ülkenin ilk trans bakanı oldu. Beş günde ikinci kez başbakan seçilen Magdalena Andersson dün açıkladığı kabinede, Milli Eğitim Bakanlığı’na denk gelen Okul Bakanlığı’na Kihlblom’u getirdi.

Başbakan seçilen Magdalena Andersson, yeni hükümette yer alacak bakanları açıkladı. Okul Bakanı olarak atanan Lina Axelsson Kihlblom İsveç tarihinde bakan olarak görev yapacak ilk trans kişi oldu.

51 yaşındaki Kihlblom, atamadan sonra yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bu büyük bir olay değil. Yine de benim ve aynı sorunları yaşayan birçok kişi için önemli. Herhangi bir şekilde bir rol model olabilirsem veya çığır açabilirsem ne mutlu bana.”

Yoksul bölgedeki okulda yaptıklarıyla ünlenmişti

Kihlblom, ülkenin en yoksul bölgelerinden birinde okul müdürüyken başarılı çalışmalarıyla adını duyurmuş, hakkında çekilen bir belgeselle ülke çapında şöhrete kavuşmuştu.

Okul Bakanı, 2015’te kaleme aldığı “Will You Love Me Now” (Şimdi Beni Sevecek Misin?) adlı kitabında trans olduğunu açıklamıştı.

Kihlblom, 2018’deki bir yazısında “Translar hep vardı ve hep var olacak. Artık utanmıyoruz, yeni normal biziz” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Kihlblom, Avrupa’nın ilk trans bakanı değil. Belçika’da Petra De Sutter, geçen sene Kamu İdaresi ve Kamu Teşebbüsleri Bakanlığı görevine getirilmişti. Dünya genelindeki ilk trans bakansa, Tayvan’da 2016’da atanan Audrey Tang.

İsveç’in ilk bakın başbakanı Andersson oldu

İsveç’te 24 Kasım’da başbakan seçilerek ülkenin ilk kadın lideri olan Magdalena Andersson, 7 saat sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. Zira koalisyon ortağı Yeşiller Partisi, sağ partilerin hazırladığı bütçe tasarısının kabul edilmesinin ardından hükümetten çekilmişti.

Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Andersson, dün parlamentoda yapılan oylamanın ardından tekrar göreve geldi.

İsveç Başbakanı, Eylül 2022’deki genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER