A3 Haber

Piyasalara ikinci müdahalenin bilançosu: İşte Merkez Bankası’nın kasasından çıkan miktar…

Piyasalara ikinci müdahalenin bilançosu: İşte Merkez Bankası’nın kasasından çıkan miktar…

Piyasalara ikinci müdahalenin bilançosu: İşte Merkez Bankası’nın kasasından çıkan miktar…
Aralık 03
16:09 2021

Merkez’in piyasalara yaptığı ikinci müdahalesinin maliyetinin 150-200 milyon dolar olduğu iddia edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz piyasasına satım yönünde müdahale etti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar TCMB’nin müdahalesinin 150-200 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

TCMB’den yine döviz piyasasına müdahale

TCMB’den yapılan açıklamada “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası böylece bu hafta piyasaya ikinci kez müdahale etti.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner, kurun aşağı gelmesi yönünde bir müdahale geldiğini belirtti. Deriner “Bugün açıklanan enflasyon rakamıyla negatif reel getiri de artmaya devam ediyor. Faiz indirim beklentisi de oldukça TL’den dolara kayışın bitmesini beklemek doğru olmaz. Bu müdahalelerin etkisi ne kadar olacak izleyip göreceğiz” yorumunu yaptı.

TCMB 1 Aralık tarihinde, 2014’ten bu yana ilk kez döviz piyasasında satım yönünde müdahalede bulunmuştu.

İlk müdahalenin bedeli 1 milyar dolar

Merkez Bankası Salı günü 11:57’de doların yükselişine müdahale ettiğini açıkladı. Merkez dolara müdahale ettiği saatlerde dolar 13.88 liradan işlem görüyordu. Çarşamba günü saat 11:56’da dolar 13.43 liradan işlem görüyor. Merkez Bankası’nın yaklaşık 40 kuruşluk gerileme getiren müdahalesinin bedeli ise 1 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etti.

Merkez Bankası ayrıca Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da yaklaşık 340 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi. Böylelikle, müdahale büyüklüğü yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER