A3 Haber

“Sarco” adı verilen intihar kapsülü İsviçre’de yasal incelemeden geçti

“Sarco” adı verilen intihar kapsülü İsviçre’de yasal incelemeden geçti

“Sarco” adı verilen intihar kapsülü İsviçre’de yasal incelemeden geçti
Aralık 06
22:04 2021

2020’de İsviçre’de bin 300 kişi, intihar destek kuruluşları olan Exit ve Dignitas’ın yardımıyla yaşamına son vermişti. swissinfo.ch, Avustralya’daki Exit International’ın kurucusu Dr. Philip Nitschke ile tabuta benzeyen “Sarco kapsülü” ve bunun İsviçre’de nasıl kullanılabileceği hakkında konuştu.

İsviçre’de “intihar kabinine” ilişkin yasal inceleme tamamlandı. İntiharda kullanılması amaçlanan üç boyutlu yazıcıdan çıkarılmış bir kapsül, İsviçre’de yasal incelemeden geçti. “Sarco” adı verilen intihar kabininin 2022’de İsviçre’de kullanılması bekleniyor. İsviçre’de iki intihar yardım kuruluşu olan Exit ve Dignitas’ın desteğiyle 2020’de bin 300 kişi ötenaziyle yaşamını sonlandırmıştı.

“Sarco kapsülü”nün geliştiricisi Dr. Philip Nitschke, swissinfo.ch’nin sorularını yanıtladı. Dr. Nitschke, yanıtlarında şunları kaydetti:

  • Bu, ölmek isteyen kişi tarafından içeriden aktive edilen üç boyutlu yazıcıdan çıkarılmış bir kapsüldür. “Sarco” adlı bu kapsül, ölüm için herhangi bir yere çekilebilir. Örneğin pastoral bir açık hava ortamında veya yardımlı bir intihar organizasyonunun tesisinde kullanılabilir. İntihar etmek isteyen kişi kapsülün içine girip uzanacaktır. Çok rahat. Kendilerine bir takım sorular sorulacak ve cevapladıklarında kapsülün içindeki düğmeye basarak mekanizmayı aktif hale getirecektir. Kapsülün içi nitrojenle dolduracak ve oksijen seviyesi 30 saniyede yüzde 21’den yüzde 1’e düşecektir. 
  • Ölüm sırasıyla hipoksi ve hipokapni, oksijen ve karbondioksit yoksunluğu ile gerçekleşir. Panik yok, boğulma hissi yok.
  • Geçen yıl, yardımlı intihar için İsviçre’de “Sarco” adlı bu cihazı kullanmanın yasal olanaklarını aradık. Bu inceleme tamamlandı ve hiçbir şeyi gözden kaçırmadığımızı gösteren bir sonuç ortaya çıktı. Herhangi bir hukuki sorun yok. Şu ana kadar iki “Sarco” prototipi var ve üçüncü Sarco şu anda Hollanda’da basılıyor. Her şey yolunda giderse, üçüncü makine 2022’de İsviçre’de çalışmaya hazır olacak.
  • Şu andaki prosedirde, sodyum pentobarbital reçetesi yazmak ve kişinin zihinsel sağlığını ölçmek için doktorların sürece dahil olması gerekiyor. Her türlü psikiyatrik incelemeyi süreçten çıkarmak ve kişinin yöntemi kendisinin kontrol etmesine izin vermek istiyoruz. Amacımız kişinin zihinsel kapasitesini tespit etmek için yapay zeka tarama sistemi geliştirmek. Doğal olarak, özellikle psikiyatristlerin şüpheciliğini aradan çıkaracağız. Ancak orijinal kavramsal fikrimiz, kişinin çevrimiçi bir test yapması ve “Sarco”ya erişmek için bir kod almasıdır.
  • Sarco’nun ülkede kullanılmasını sağlamak amacıyla, daha önce bireysel yardımlı intihar vakalarında çalıştığımız kuruluşlar dahil olmak üzere, İsviçre’deki çeşitli gruplarla konuşuyoruz. Önümüzdeki yıl “Sarco”yu İsviçre’de kullanıma sunmayı umuyoruz. Şu ana kadar çok pahalı bir projeydi ama artık uygulamaya yakınız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER