Site icon A3 Haber

Prof. Elif Dağlı: Elektronik sigaralar, sigaradan da zararlı

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Elif Dağlı, elektronik sigara sıvılarının kısa ve uzun dönem etkileri bilinmeyen on binlerce kimyasal içerdiğini belirterek, “Araştırmalar elektronik sigaraların akut zararlarının sigaralardan çok daha fazla olduğunu gösteriyor” dedi.

Son zamanlarda tütün endüstrisinin Türkiye’de elektronik sigara ve yeni ürünler kategorisinde yatırımlarına ilişkin haberlerin basında artarak yer aldığına dikkati çeken Sağlığa Evet Derneği, bu tuzağa düşülmemesi için uyarılarda bulundu.

Dağlı, “Yeni ürünlerin de eskileri gibi bağımlılık yaptığını ve öldürücü olduğunu hatırlatıyor ve bu ürünlere ilişkin mevzuat yürürlüğe girmeden, üretim, piyasaya arz ve satış izinleri alınmadan acilen durdurulmasını talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

E-sigara büyük kandırmaca

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Pediatri Akademisi’nin çocuklar ve ergenler için, artan elektronik sigara tehdidine karşı durum raporu yayınladığını belirten Dağlı, şunları kaydetti: “Elektronik sigara sıvıları kısa ve uzun dönem etkileri bilinmeyen on binlerce kimyasal içermektedir. Nikotin içermeyen elektronik sigaralar da kanser, iltihap yapıcı, bağışıklık baskılayıcı kimyasallar taşımaktadır. Araştırmalar elektronik sigaraların akut zararlarının sigaralardan çok daha fazla olduğunu göstermiştir. Elektronik sigaralar çocuklar ve ergenler için nikotin bağımlılığının giriş kapısıdır. Endüstri elektronik sigaralara çocuk ve ergenlerin kullanımını arttırmak için aromalar katmaktadır. Ayrıca bu ürünlerin cihazları esrar başta olmak üzere başka kimyasalların nefes yoluna çekilmesi için de kullanılmaktadır.”

“En kapsamlı ve yüksek maliyetli lobicilik”

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Yürütme Kurulu üyesi Doç. Osman Elbek, endüstrinin geçmişte olduğu gibi, yüksek kârlılığını sürdürmek dışında başka hiçbir amacının bulunmadığını belirterek, stratejilerini anlattı:

Her dönem başka bir strateji

1950’lerde filtreli sigaralar, 1960’lar ve 1970’lerde düşük katranlı ve düşük nikotinli sigaralar, 1990’larda özel filtreli sigaralar için benzer senaryolar yazıldığını hatırlatan Elbek, şöyle sürdürdü:

“Türkiye hedef tahtası”

Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Tanzer Gezer, piyasa hacmi ve jeopolitik öneminin Türkiye’yi endüstrinin hedef tahtasına oturtmakta olduğunu söyledi.

Gezer, endüstrinin Türkiye’de adım adım yürüttüğü çalışmaların izini sürdü:

Exit mobile version