A3 Haber

“Barınamıyoruz” eylemi için Ankara’ya gelen öğrencilere polis saldırısı: Gözaltına alınanların sayısı 90’ı geçti

“Barınamıyoruz” eylemi için Ankara’ya gelen öğrencilere polis saldırısı: Gözaltına alınanların sayısı 90’ı geçti

“Barınamıyoruz” eylemi için Ankara’ya gelen öğrencilere polis saldırısı: Gözaltına alınanların sayısı 90’ı geçti
Aralık 12
11:19 2021

“Barınamıyoruz Hareketi”nin Ulus’taki eylemi için İstanbul ve İzmir’den şehre girmek isteyen öğrenciler Ankara girişinde durduruldu. İstanbul’dan Ankara’ya gelen aralarında gazetecilerin de olduğu 90’dan fazla kişi gözaltına alındı.

Yüksek ev kiraları ve yurtlardaki kapasite sorunu nedeniyle kalacak yer bulamadıkları gerekçesiyle ‘Barınamıyoruz’ eylemi gerçekleştiren öğrenciler, Ankara Ulus’taki eylem için İstanbul ve İzmir’den yola çıktı. Ancak öğrenciler Ankara girişinde durduruldu.

Ankara Valiliği’nin, ‘Barınamıyoruz Hareketi’nin 12 Aralık’ta saat 12.00’de düzenleyeceği eylemin “uygun” görülmediğini açıklamasının ardından sabah saatlerinde çok sayıda öğrenci otobüslerle bulundukları kentlerden Ankara’ya doğru yola çıktı. Sabah saatlerinde Ankara girişinde durdurulan öğrencilere polis tarafından kente giriş yapamayacakları söylendi ve Başkent’e girişleri engellendi.

Sosyal medya hesapları üzerinden polise tepki gösteren öğrenciler, “Milyonlarca genç aç, yoksul, borçlu, barınamıyor ve bu gençlerin Ankara şehrine girişi hukuksuz, asılsız bir Ankara Valiliği talimatıyla engelleniyor! Biz bu ülkenin gençleri değil miyiz? #GençlereYoluAç” ifadelerini kaydetti.

Sabah saatlerinden itibaren gözaltına alınanların sayısı 90’ı geçti. Ankara’nın girişi ve Yüksel Caddesi’nin ardından polis, çok sayıda öğrenciyi Konur Sokak’ta gözaltına aldı.

Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı

İzmir’den Ankara’ya gelen öğrencilerden dördü polis tarafından gözaltına alındı. İstanbul’dan Ankara’ya gelen 10’un üzerinde öğrencinin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltı aracında açıklama yapan öğrencilerden biri, “Geldiğimiz otobüs de gözaltı aracına dönüştürülmüş durumda. Kapıyı kapatarak zorla tutuyorlar ve bizi İzmir’e geri göndermeye çalışıyorlar. Bu memleketin gençleri olarak Ankara’ya girişimiz engelleniyor. Bunun ne seyahat ne ifade özgürlüğüyle hiçbir yanı kalmadı. Bizden korkuyorlar, korksunlar” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerinin gözaltına alınma anlarını görüntüleyen Nebiye Arı, Hilal Işık ve Yağmur Kaya da polis tarafından gözaltına alındı.

Ankara’da Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde de ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler bir araya geldi. Öğrencileri burada da gözaltına alan polis, pankartlara da müdahale etti.

Ulus’ta polisin bekleyişi sürüyor

‘Barınamıyoruz’ eyleminin yapılması planlanan Ulus Meydanı’nın çevresi polis ekiplerinin araçlarıyla çevrildi. Bölgede çok sayıda polis bekleyişini sürdürürken birden fazla kişinin meydana girişine izin verilmedi.

Valilik yasakladı

Ankara Valiliği, ‘Barınamıyoruz Hareketi’nin düzenleyeceği eylemin “uygun” görülmediğini açıkladı.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

  • “Çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan haberlerde, ’12 Aralık 2021 Pazar Günü Bütün Gençler Ankara’ya Barınamıyoruz Hareketi 12 Aralıkta Ankara’ya Gidiyor’ çağrısıyla protesto eylemi düzenlemek amacıyla Ankara’ya gelinerek düzenlenecek etkinler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17 nci ve 22 nci maddeleri gereğince, İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk görevinin ifası bakımlarından uygun görülmemiştir. İlan olunur” ifadelerine yer verildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER