A3 Haber

Konya katliamı davası: Sanığın ifadesi ortaya çıktı

Konya katliamı davası: Sanığın ifadesi ortaya çıktı

Konya katliamı davası: Sanığın ifadesi ortaya çıktı
Aralık 14
15:37 2021

Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin katledilmesiyle sonuçlanan katliamla ilgili davanın ilk duruşması bugün başladı. Altun ifadesinde nasıl ve kaç kere ateş ettiğini hatırlamadığını söyledi. Duruşmada konuşan Dedeoğulları ailesinin avukatları, fail Mehmet Altun’un katliam sonrası 112’yi aradığını ve “Beş kişiyi daha öldüreceğim” dediğini belirtti.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz günü, Mehmet Altun yanında getirdiği silahla Dedeoğulları ailesinden yedi kişiyi katletti. Tutuklu Mehmet Altun ve diğer 10 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava nedeniyle hem adliye binası hem de duruşma salonu ve salon dışında geniş güvenlik önlemi alındı. Mehmet Altun’un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada sanıkların ifadesi dinlendi.

Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya katliamı gerçekleştiren sanık Mehmet Altun SEGBİS ile katılırken Mardin, Muş, Urfa, Ankara, Diyarbakır, Şırnak ve Batman Baro başkanlarının yanı HDP ve CHP’li milletvekilleri de davayı takip etti.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları ailesini katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş aile fertlerinden 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Konya 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan dava avukatı Özüm Burgun, soykırım suçlarına dair kanun maddelerine dikkat çekti. Burgun, “Kürt kavramını kullanarak ırkçılık ve ayrımcılık üzerinden söz kuruyor. Hakîm Dal olayı bu katliama zemin sundu. Belki medya belki de verilen diğer kararlarla bu ayrımcılık pekişti. Bu dosya bir soykırım dosyasıdır” dedi.

Çalık ve Keleş ailesinin Dedeoğulları için sürekli “Kürtler” olarak bahsettiğine dikkati çekti. Burgun, “Aynı ay içinde iki katliam yaşandı. Bu dosya bir soykırım dosyasıdır. 112’i arayan herkes ‘Kürtlerin evi yanıyor’ diyor. Kolluk dahi onların evini biliyor. Kademeli bir saldırı var. Özel kast çok net açıktır. Tamamen yok etmek için geliyor” dedi.  Burgun, fail Mehmet Altun’un kullandığı sanal medya hesaplarında kimleri takip ettiğine dair bilgilerin dosyaya alınmasını talep etti.

Ardından Avukat Abdurrahman Karabulut beyanlarda bulundu. Karabulut, “Saldırılar sonrasında koruma talep ettik cevap bile yazmadılar. Bu görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Ama başsavcı bana, ‘ben savcımı harcatmam’ dedi. Kimse kusura bakmasın ben de yedi cenazemi harcatmam” ifadelerini kullandı.

Tutuklama talebi

Yaptıkları tutuklama taleplerine hiçbir geri dönüş almadıklarını belirten Karabulut, “Tutuklama talebimize karşı tahliye kararları verildi ve katliam yaşandı. İddianamede bir işiten bağı kurulmamıştır. Örtülü tahliye talebi vardır iddianamede. 22’yi aşkın taleplerim karşılanmadı. 12 Mayıs ve 22 Mayıs’ta yaşanan saldırılarla katliam dosyası arasında fiili bağlantı var. Dosyaların birleştirilmesini ve sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Kimi sanıklardan katliam gecesi alınan örneklerde ateş artığının bulunduğunu hatırlatan Karabulut, “Bundan daha iyi kanıt olur mu” diye sordu.

Karabulut, fail Altun’un çektiği kredilere dair ilgili bankalara sorulmasını talep etti. Karabulut, “Tüm sanıkların sosyal medya yazışmalarını talep ediyoruz. 12 Mayıs saldırısından sonda cezaevinde bulunan tutukluların telefon görüşmelerinin hepsinin getirilmesini istiyoruz” talebinde bulundu.

Zehra Keleş faili 51 kez aramış

Avukat Yahya Danışman ise şunları söyledi: “Soruşturma düzensiz hazırlanmış. Ben savcıya, cezaevi konuşmalarının getirilip getirilmediğini sordum, savcı getirildiğini söyledi. Ancak iddianamede yer verilmedi. Telefon görüşmelerinin getirilmesini istiyoruz. Ayşe Keleş olaydan bir saat öncesinde 155’i arıyor 112’yi arıyor. Herhangi bir olay yokken neden aramış? Buna dair savcılık en azından bilgi istenirdi ama yok. Mehmet Altun eşiyle whatsapptan konuştuğunu söylüyor. Altun’un eşi Zehra Altun Altun’u olaydan önce 16.16’da 51 defa aramış. Daha olay yaşanmamış. Aynı anda Ayşe Keleş’i de arıyor. Ayşe Keleş de kollukta kullandığı telefonun numarasını değil oğlunun numarasını göndermiş.”

Fail Altun’un katliam öncesi bir saat oturduğu Kent Plaza’ya dair kamera görüntülerinin eksik toplandığını belirten Danışman, “Tüm kayıtların getirilmesini istiyoruz. Bir diğeri fail Eskişehir en lüks otelde günlüğü 900 lira vererek kalmıştır. Bunun da araştırılmasını istiyoruz” diye belirtti.

Fail, katliam sonrası 112’yi aramış

Ardından söz alam avukat Özüm Burgun, araştırılmasını istedikleri konulara dair talepte bulundu. Burgun, “Tüm sanıkların kullandıkları telefonların şirketlerinden IP ve protokol numaralarının istenmesini, Mehmet Altun olay sonrası 112’yi aramış ve beş kişiyi daha öldüreceğim demiş. Bu görüşmenin hepsinin istenmesine, kaldığı otellere dair kalanlara ilişkin tutulan kayıtların istenmesine, sanıkların cezaevindeki konuşmalarının, ziyaret kayıtlarının tamamı istenmelidir” dedi.

Söz alan avukat Ali Bozan da tutuksuz sanıkların tutuklanmasına, mazeretsiz olarak duruşmaya katılmayan sanıklar halkında yakalama kararı çıkarılmak süreciyle tutuklanmalarına karar verilmesini istedi.

Söz alan sanık avukatları ise, araştırılması istenilen hususlara dair taleplerin kabulüne tutuklama ve dosyaların birleştirilmesi yönündeki taleplerin reddedilmesini istedi.

Savcı çoğu talebin kabulünü istedi

İddia makamı söz aldı. İddia makamı, “Katılan vekillerin birleştirme taleplerinin reddine, tutuklama taleplerinin reddine, Zehra, İsmihan ve İbrahim Altun ile Ahmet Keleş’in yeniden dinlenmesine, sanıklara verilen yurt dışı yasağı şeklindeki adli kontrol kararının devamına, duruşmada hazır bulunmayan Ayşe Keleş, İbrahim Keleş ve Ali Keleş’in bir sonraki celseye zorla getirilmesine, sanık Mehmet Altun’u olay öncesi konakladığı otellere dair gerekli yazışmalar yapılarak yalnız kalıp kalmadığı ve bu sırada başka kişilerle görüşüp görüşmediği hususun sorulması, Altun’un tutukluluk halinin devamına, takipsizlik kararı verilen kişiler için savclığa yazı yazılarak kesinleşip kesinleşmediğinin sorulması, Altun’un telefonun tekrar incelenmesi, dijital materyallerin tekrar incelenmesi, Ayşe Keleş’in olay günü 112 ile yaptığı görüşmelerin istenmesi, sanıkların sosyal medya hesaplarının ayrıntılı incelenmesi için ilgili şirket merkezlerine yazı yazılmasına, sanıkların cezaevinde bulunduğu dönem içerisinde telefon görüşme kayıtlarının istenmesine, Kent Plaza AVM’de bulunan olay gününe ait görüntülerin getirilmesine, sanık Mehmet Altun’un çektiği kredilere ilişkin Deniz Bank ve İş Bankası’na yazı yazılarak kredi sözleşmesinin ve eklerinin asıllarının istenmesine, kredinin ödenip ödenmediğinin sorulmasına, borcun kim tarafından ödendiğinin sorulmasına karar verilmesine” karar verilmesini istedi. (MA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER