A3 Haber

Kılıçdaroğlu’ndan asgari ücret açıklaması: Döviz kurundaki artış baz alınırsa düşük

Kılıçdaroğlu’ndan asgari ücret açıklaması: Döviz kurundaki artış baz alınırsa düşük

Kılıçdaroğlu’ndan asgari ücret açıklaması: Döviz kurundaki artış baz alınırsa düşük
Aralık 16
16:37 2021

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ortak basın toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu 4 bin 250 liralık asgari ücretin dolardaki artış karşısında düşük kaldığını söyleyerek rakamı yadırgamadıklarını belirtti. Karamollaoğlu da, “Rakam değil geçimi sağlamaya yetip yetmediği önemli” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya geldi. İki lider toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın, “Bunlara sormak lazım sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası’nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları” açıklamasına ilişkin olarak, “Dolarla aylık alanlar var, listeyi yayımlayabiliriz” yanıtını verdi.

1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Yadırgamıyoruz. Ancak enflasyonu kontrol etmeniz lazım” dedi.

Asgari ücret değerlendirmesi yapan Karamollaoğlu ise, “4 bin 250 hakkaten iyi bir rakam, ama vatandaş geçinemiyorsa 5 bin 250 olmasının da faydası olmaz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları:

  • “Asgari ücret olarak verilen rakam, döviz kurundaki artış ve fiyat artışları baz alınırsa düşük. Elbette belirlenen rakamı küçümsemiyoruz ancak fiyat artışarı da göz önünde bulundurulmalı. 4 bin 250 lirayı yadırgamıyoruz ancak enflasyonu, fiyat artışlarını kontrol ederlerse en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilir.
  • Türkiye iyi yönetilmiyor. Türk Lirası pul oldu. İşin özü şu, bu sorunların çözülmesi lazım. Eğer sorunlar böyle devam ederse, önümüzdeki yaz Türkiye gıda kriziyle karşı karşıya kalırsa kimse şaşırmamalı.”

Karamollaoğlu’nun konuşmalarından satırbaşlası ise şöyle:

  • 4 bin 250 lirayı doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı’nın kendisi açıklıyor. Aslında geçmişte cumhurbaşkanları, başbakanlar asgari ücreti açıklamaz.
  • Enflasyonun yüksek olduğu dönemde rakamların üzerine odaklanmak doğru bir yaklaşım olmuyor. İnsanlar dünyada geçerli bir para birimi için ya avro ya da doları kullanıyor. Ben de dolardan bahsederek bu konuyu gündeme getirmek istemem.
  • Dış ticaretimizi dolarla yapıyoruz. Dış borcumuzu Türk Lirası ile ödemiyoruz ki. Asgari ücret eğer açlık sınırının altında kaldıysa, enflasyonun altında kaldıysa bu zam zam değildir, artıştır diyebiliriz. Geriye gitmiş öyle gözüküyor. 4250 hakkaten iyi bir rakam, ama vatandaş geçinemiyorsa 5250 olmasının da faydası olmaz.
  • İnşallah bundan sonraki enflasyon rakamları biraz daha yavaş artar da zararı asgari ücretle çalışan vatandaşımıza zararı daha az olur.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER