Site icon A3 Haber

“Enflasyon böyle devam ederse zam iki ayda eriyecek”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı saatte 273 dolara denk gelen 2022 yılı asgari ücreti, bu sabah TL’nin değer kaybının devam etmesiyle 264 dolara geriledi. Erdoğan, asgari ücretin dolar üzerinden değerlendirilmesine karşı çıkarak, “Bizim paramız bellidir o da Türk lirasıdır. Ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz” demişti.

2022 yılı asgari ücretinin dolar bazındaki değeri, açıklandıktan sonra 24 saat geçmeden düşmeye başladı.

2 bin 825 TL olan mevcut asgari ücret, 2022 yılı için yaklaşık yüzde 50 oranında bir artışla 4 bin 250 TL olarak açıklandı. Asgari ücrete günlük 47,5 TL zam yapıldı. Dolar/TL kurunun 15,54’ü gösterdiği bu zaman diliminde, asgari ücret de 273 dolara denk geliyordu.

Kamuoyu geçen yıl 383 dolara denk gelen asgari ücretin yeni yılda 110 dolar azalacak olması sebebiyle iktidarı eleştirirken, dünden bu yana asgari ücretin erime hali TL’nin irtifa kaybıyla devam etti.

Bu sabah 10:25 itibariyle 1 dolar 16.10 TL’yi gösterdi. Böylece asgari ücret, 264 dolara geriledi.

Bir başka deyişle asgari ücret açıklandığı andan 17 saat sonra, TL bazında yüzde 3,5 değer kaybetti ve yaklaşık 150 lira daha düştü.

Erdoğan eleştirmişti

Dolar/TL kuru, Türkiye’de hayat pahalılığını artıran en önemli unsurlardan biri olarak değerlendirilirken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücretin dolar üzerinden hesaplanmasına karşı çıkmıştı.

Çalışanların çok daha fazla bir ücret hak ettiğini ancak ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirten AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kimse, ne işveren ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeli” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bu ücretin 2022 yılında geçinmeye yetecek düzeyde olmadığını çünkü alım gücü kaybını dahi telafi etmekten uzak olduğunu kaydediyor.

Konfederasyonun hesaplamasına göre Kasım 2021 için dört kişilik bir ailenin asgari geçim tutarı 10 bin 700 TL civarında seyrediyor.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “2022 yılı içinde de yoksulluk sınırının çok daha yükseleceği, pahalılığın dayanılmaz hale geleceği sır değildir” diyor.

Öte yandan Ocak 2021’de 386 dolara karşılık gelen asgari ücret, bugün açıklanan zamlı haliyle (15,5 TL dolar kuru üzerinden) 275 dolara karşılık geliyor.

İki ayda eriyecek

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) yöneticisi Prof. Veysel Ulusoy da Türkiye’de özellikle son iki ayda yaşanan hiperenflasyon düşünüldüğünde, asgari ücrete yapılan bu zammın yaklaşık iki ay içerisinde eriyeceğini öngörüyor:

“İşverenler kârlarını artırdı”

Peki asgari ücrete yapılan zam, enflasyona ya da mal ve hizmetlerde fiyat artışına neden olacak mı?

Prof. Ulusoy’a göre, enflasyon ve asgari ücret artışı arasında böyle bir ilişki bulunmuyor:

EGİAD: “İşten çıkarmalar gerçekleşebilir”

2022 yılı asgari ücretinin çalışanlar için yeterli olmadığını savunanlar arasında iş insanları da bulunuyor.

Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (EGİAD) Alp Avni Yelkenbiçer, enflasyondaki halihazırdaki artışın devam etmesi durumunda asgari ücrete yapılan zammın, çalışanların satın alma gücüne katkı getirmeyeceğini söylüyor:

“Devlet ciddi bir yükün altına girdi, hangi kaynaktan karşılanacak?”

Yeni asgari ücrette Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırılarak işverenin vergi yükü her bir çalışanda 450 TL azaltıldı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, iş dünyası temsilcileri olarak bu muafiyetten “oldukça memnun” olduklarını söylüyor.

Hükümetin iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmadığını belirten Asmalı, “kısa vadede yüksek faiz yükünden kurtularak, orta ve uzun vadede enflasyon hedefine” ulaşmayı amaçlayan ekonomi modeline destek sunduklarını kaydediyor.

Peki, asgari ücrette işverene sağlanan bu vergi muafiyeti merkezi bütçeye nasıl yansıyacak?

“Devlet ciddi bir yükün altına girdi” diyen vergi uzmanı Ozan Bingöl’e göre asgari ücretteki bu vergi muafiyeti vatandaşa başka ek vergiler olarak dönebilir:

Damga Vergisi ve Gelir Vergisi muafiyetini sadece asgari ücretlilere değil, Türkiye’deki tüm çalışanlara uygulanması gerektiğini söyleyen Bingöl, aksi takdirde işverenlerin tüm çalışanların maaş bordrosunu asgari ücretten gösterme yoluna gideceğini düşünüyor:

“Gerçek enflasyon yüzde 58”

Prof. Veysel Ulusoy ise Türkiye’de enflasyon gerçeğinin yüzde 58 olduğunu ve bu bağlamda memurlar ve emekliler dahil tüm çalışanların ücretlerine en az yüzde 58 zam verilmesi gerektiğini söylüyor.

Hatta Türkiye’nin yüzde 10’luk büyüme verisi de dikkate alındığında, tüm çalışanların “hiç çekinmeden” yüzde 63’lük zam talep edebileceğini savunuyor:

Exit mobile version