A3 Haber

Ekonomik kriz 1 TL’lik otomat sahiplerini de batma noktasına getirdi: Hurdaya vereceğiz!

Ekonomik kriz 1 TL’lik otomat sahiplerini de batma noktasına getirdi: Hurdaya vereceğiz!

Ekonomik kriz 1 TL’lik otomat sahiplerini de batma noktasına getirdi: Hurdaya vereceğiz!
Aralık 19
22:44 2021

Oyun makinalarındaki bir oyuncağın maliyetinin 90 kuruşa yaklaşınca, madeni 1 TL ile çalışan otomat makineleri sahipleri de batma noktasına geldi.

Otomat makineleri işletmecileri, madeni 1 lira ile çalışan makinelerden para kazanamadıkları için batma noktasına geldi. Oyun makinelerinde bir oyuncağın maliyeti 90 kuruşa yaklaştı.

Maliyetlerden yakınan firma sahibi Ali Emre, “Ürünler 1 liranın çok altında olmalı ki bu makineden işletmeciler de para kazanabilsin. Sektörün devam etmesi için 2 lira, 5 lira gibi madeni paralara ihtiyacımız var. Eğer bu paralar acil olarak çıkmazsa makinaları hurdaya vereceğiz. Artık ürettiğimiz makinaları satamaz duruma geldik” dedi.

“2,5 lira, 3 lira ya da 5 lira gibi madeni paraların çıkmasını istiyoruz”

Konya’da otomat makinalarını işletmelere kiralayan, ismini vermek istemeyen bir firma sahibi ise şunları söyledi:

Yaklaşık 2004 yılından beri bozuk parayla çalışan otomat makinaları işletmeciliği yapıyorum. Bu ürünler 1 liraya satılmakta. Bu ürünlerin içerisindeki maliyeti 90 kuruşa dayanmış durumda. Ama biz bunları mecburen 1 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Bu makinaları belirli firmalardan satın alıp bazı işletmelere koyup, ortaklı bir şekilde çalıştırıyoruz. Ama artık, girdi fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ürünlerin satışını yapamıyoruz. Bu makinalardan alınan her ürün bizi zarar ettirmekte o yüzden madeni para olan 1 liranın artık yetersiz kaldığını, bu madeni paraların yerine 2,5 lira, 3 lira ya da 5 lira gibi madeni paraların çıkmasını istiyoruz. Buradan ekmek yiyen binlerce insan var. Ama ne yazık ki makinaları şu anda depoya kaldırdık.

“Makineleri hurdaya vereceğiz”

İstanbul Kağıthane’de otomat makinaları için oyuncak üreten Ali Emre de sektörde yaşanılan sıkıntıyı şöyle aktardı:

2 lira, 3 lira, 5 lira gibi güçlü madeni paralara ihtiyacımız var. Pandemi döneminde boş durmadık. 4 milyon lira üretim için yatırım yaptık. Biz otomat satış makinaları ve ürünlerini üretiyoruz. 20 kuruşa mal olan oyuncaklar, şu anda kendi ürettiğimiz halde 90 kuruşa yakın maliyetler oluştu. Burada 1 lira en güçlü madeni paramız olduğu için makinanın içine koyduğumuz ürünler 1 TL’nin çok altında olmalı ki bu makinadan para kazanan işletmeciler de para kazanabilsin. Sektörün devam etmesi için 2 lira, 5 lira gibi madeni paralara ihtiyacımız var. Eğer bu paralar acil olarak çıkmazsa makinaları hurdaya vereceğiz. Daha güçlü paramız olmadığından artık ürettiğimiz makinaları satamaz duruma geldik. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER