A3 Haber

Emekli maaşına zam oranı belli oldu iddiası: Masada iki formül var

Emekli maaşına zam oranı belli oldu iddiası: Masada iki formül var

Emekli maaşına zam oranı belli oldu iddiası: Masada iki formül var
Aralık 19
13:46 2021

Sabah gazetesindeki habere göre emekli maaşlarına ocak ayında enflasyon artı yüzde 25 zam yapılacak. Emekliye ilk dilim zam temmuzda yapıldığı için ocakta enflasyon rakamının yarısı baz alınacak.

Milyonlarca emekli ve memurun gözü, kulağı ücretlerle ilgili düzenlemelere çevrildi. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam ocak ayında netleşecek.

Zam ve enflasyon farkının dışında, ek bir düzenleme yapılacağı açıklanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile memurların kısa süre içinde görüşmelere başlaması bekleniyor. Memur sendikaları konfederasyonları yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki yükselişin getirdiği pahalılığa dikkat çekerek, “Ek zamla memurun alım gücü yükseltilmelidir” diyor.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın’ın haberine göre, emekli maaşı üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor.

Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.İkinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40’lar civarında zam olması.

Üzerinde durulan hesaplamalara göre SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon+yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40’lar civarında artış anlamına geliyor

Beş aylık enflasyon oranı ise yüzde 10.48 olarak belirlenmişti. 2022 yılının Ocak ayında verilecek zam oranı da haziran ile aralık ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. Bu oranın belirlenmesine bir veri kaldı. Aralık enflasyonu açıklandığı zaman SSK ve Bağ-Kur emekli zammı da kesinleşmiş olacak.

Aralık enflasyonu, 3 Ocak’ta açıklanacak. Aralık enflasyonu yüzde 2 olursa yüzde 12.7, yüzde 3 olursa yüzde 13.8 olarak maaşlara yansıyacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER