A3 Haber

İzmir ve Manisalı servisçilerden zamlara karşı protesto: Kendi cenazelerini kendileri kaldırdılar

İzmir ve Manisalı servisçilerden zamlara karşı protesto: Kendi cenazelerini kendileri kaldırdılar

İzmir ve Manisalı servisçilerden zamlara karşı protesto: Kendi cenazelerini kendileri kaldırdılar
Aralık 20
14:48 2021

İzmir ve Manisalı servis şoförleri durmadan zamlanan akaryakıt ve girdi masraflarına isyan etti. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki dernek binalarında toplanarak eylem yapan PERTAŞ bünyesindeki şoförler, iflasın eşiğinde olduklarını belirterek artan maliyetleri ve dikte edilen düşük ücretleri protesto etti. Servis şoförleri yaptıkları açıklamanın sonunda kendi cenazelerini kendileri kaldırdı.

Ege’ye Bakış gazetesinden Adem Sarıkaya’nın haberine göre, İzmir-Manisa arasında her gün binlerce çalışanı ve öğrenciyi taşıyan servisçiler düzenledikleri bir eylemle servis araçlarını satmaya başladıklarını duyurarak, akaryakıtta ve araçlardaki anormal fiyat yükselişi karşısında kontak kapatmanın eşiğine geldiklerini duyurdu. Eylemde kendi cenazelerinin tabutunu kendileri kaldıran servisçiler hükümete ve servislerini çektikleri fabrikalara seslenerek, taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki dernek binaları önünde toplanan PERTAŞ (Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği) üyeleri taleplerini sıraladı. Dernek üyeleri adına basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Celal Atak, sadece iki hafta içinde mazotun litresine 2 liraya yakın zam geldiğinin altını çizerek, dernekleri bünyesindeki esnaflardan yüzde 25’inin sektörü terk ettiğini aktardı. Mevcut şartlar devam ettiği takdirde kalan üç aracını da satıp sektörün dışına çıkacağını vurgulayan Atak şunları söyledi:

  •  ”Taşımacılık sektörüne yıllarını veren esnaflar olarak bugün yaşadığımız sıkıntıları hiçbir dönem yaşamadık. 2 hafta önce mazot 9,91 TL iken hesapladığımızda 16 kişilik bir minibüs için günlük maliyet 635 TL, 27’lik bir midibüs için günlük maliyet 783 TL, 46’lık otobüs için günlük maliyet 1215 TL olarak hesaplamıştık. Fakat maalesef bu hesaplar her gün ve her saat esnafın aleyhine maliyetler artmaktadır. Dolar ve avro uçuyor, uçtukça yedek parça fiyatları da uçuyor, depomuzu bile 2 kez aynı fiyattan dolduramaz olduk”

“Her gün bir önceki günden zarardayız”

Servisçiler olarak yaşanan ekonomik krizi en fazla hisseden sektörlerin başında yer aldıklarını bildiren Atak, şöyle devam etti:

  • ”Çünkü giderlerimiz dolar, avro üzerinden ve her saat giderlerimiz artarken gelirlerimiz sabit kalmakta. Bizler siftah yapmadan dükkan kapatan esnaflarımızı gördüğümüzde üzülüyoruz, fakat bir taraftan da en azından rafta kalan satamadığı ürünün fiyatı artıyor diye düşünüyoruz. Fakat bizler hizmet sektöründe hizmete devam ederken bırakın kârı her gün bir önceki günden daha fazla zararla kapatıyoruz. Yani artık bizim bu mesleği bu şartlarda yapmamız imkânsız bir hal almıştır. Esnafın bırakın sosyal aktivite de bulunmasını, esnaf evden işe, işten eve bir makine düzeninde sadece karnını doyurup, barınabilmek için mücadele eden bir camia olmuştur” dedi.

Fiyat farkı yansıtılmalı

  • “Esnafımız Ocak ayından Kasım ayı sonuna kadar kestiği faturadaki fiyat artışı ortalama yüzde 20 ile 25 arasında değişirken, bu rakam akar yakıttaki farkı bile tek başına karşılamaya yetmezken, yedek parça ve servis bakım ücretlerindeki artış oranı %100lere, araç fiyatlarındaki artı yüzde 125lere varmışken ve yeni bir minibüsün fiyatı 830.000 TL olmuşken, bugünkü rakamlarda kestiğimiz fatura ortalama 8.500 TL. Alınacak yeni bir aracı ödeyebilmek için aracın akar yakıt bakım onarım dahil hepsini cebimizden karşıladığımızı düşünsek dahi aracın parasını ancak 97.64 ay sonra karşılayacak. Yok böyle bir ticaret, utanmadan bazı fabrika ve firmalar bir de bu esnafa 3 yaş araç şartı, 5 yaş araç şartını ihale şartnamesine koyuyorlar. Ya insanda biraz vicdan, biraz insaf olur! Yok artık. Bundan sonra bu düzen değişmeli, koşullar değişmeli. Bu böyle gitmez, gitmiyor da zaten. Ayrıca akaryakıt farkını yansıtma oranı %10’dan %5lere çekilmeli yani akar yakıta gelecek zam oranı yüzde 5’i geçtiğinde bu fiyat farkı esnafa yansıtılmalıdır”

“Köle zihniyetiyle çalıştırılıyoruz”

Türkiye genelindeki tüm servisçilere beraber hareket etme çağrısında bulunan Atak, ”Gün birlik olma günü, gün artık hakkımızı alma günü ve hakkımızı almak için gerekirse başta iş yavaşlatma olmak üzere kontak kapatmalıyız. Zaten aldığımız ücretle geçinemiyoruz ki, ölmüşüz. Atasözünde dediği gibi “Ölmüş eşek kurttan korkmaz.” Evet biz zaten ölmüşüz. Sermayesiyle köle düzeninde, köle zihniyetiyle çalıştırılıyoruz. Özetle sevgili meslektaşlarım tek servis ücreti 16’lık minibüslerimiz için en kısa mesafe en az 400 TL, 27’lik midibüs için en kısa mesafe en az 500 TL, 46’lık otobüslerimiz için en kısa mesafe en az 800 TL ücret talep ediyoruz. Bu taleplerimize tüm fabrika ve ihaleye teklif veren taşıma firmalarına buradan yüksek sesle haykırıyoruz. Ekmek teknemiz olan araçlarımızın aktif kalabilmesi için yapmamız gereken giderlerden bahsetmekten, bir insan olarak yaşamımızı idame etmek için gerekli olan ekmeğe, ete, süte, yağa, una, tuza, makarnaya kısaca iğneden ipliğe gelen zamlardan bahsetmeye fırsat bile gelmiyor. Çok şey istemiyoruz. Sadece insanca yaşam hakkı talep ediyoruz. Bu taleplerimiz fabrika ve firmalardan olan taleplerimizdir” ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer’e sitem, Ankara’dan talep

Basın açıklamasında Tunç Soyer’e de sitemde bulunan Atak, ısrarlı taleplerine rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den bir türlü randevu alamadıklarını da söyledi. Soyer’den sadece 15 dakikalık bir randevu istediklerini ve sorunlarının çözümü için bu zaman diliminin yeterli olduğunu açıklayan Atak, hükümetten taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

  • ”İlk olarak, Şehirlerarası personel taşımacılıkta D2 yetki belgesi ile taşımacılığa en azından 31.12.2023 yılının sonuna kadar taşımacılığa izin verilmesini talep ediyoruz. Bu şartlarda 31.12.2021’de sona erecek izin dolayısıyla hem taşımacılık sektörü hem de fabrikalar personellerini taşıtmada büyük sorunlar yaşayacak, üretim sekteye uğrayacaktır.
  • Taşımacı esnafının bu koşullarda aracını yenileme şansı kalmamıştır, o nedenle esnafın aracını yenileyebilmesi için bir araçla sınırlı olmak üzere ÖTV ve KDV muafiyeti talep ediyoruz.
  • Esnafın mevcut ekonomik koşullarda dahi ÖTV’siz ve KDV’siz araç alacak birikmiş sermayesi olmadığından esnafımıza faizsiz uygun ödeme koşullarında kredi istiyoruz.
  • Servis taşımacılığı yapan esnafın devletten yani maliyeden tevkifat alacakları bulunmakta ve aynı zamanda da devlete yani maliyeye vergi borcu bulunmakta. O nedenle esnafımızın tevkifat alacaklarının acilen vergi borcuna mahsup edilerek faizsiz olarak yeniden yapılandırılmasını talep ediyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER