A3 Haber

AKP’li Turan: Dolardaki düşüşün marketlere yansımasını bekliyoruz

AKP’li Turan: Dolardaki düşüşün marketlere yansımasını bekliyoruz

AKP’li Turan: Dolardaki düşüşün marketlere yansımasını bekliyoruz
Aralık 21
21:10 2021

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Dün sokaklar bayram etti. Dolardaki düşüşün marketlere yansımasını bekliyoruz. Aynı gün arka arkaya etiket değiştiren bazı stokçuların geri adım atmasını bekliyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, son dönemde yaşananların artık akıl dışılık noktasına geldiğini, ekonominin, trafik gibi olduğunu, kurallarına uyulmaması halinde duvara toslanacağını belirtti.

Turan, “Bir araba düşünelim, duvara toslamasına 3 saniye kalmış. Duvara toslamamak için şoför müthiş bir manevra yapıyor fakat araba çok derin bir uçuruma devriliyor. Dün ve bugün yapılanları ben biraz buna benzettim. Erdoğan’ın açıkladığı paketten haberdar olan ve dolar kuru 18 lira seviyesindeyken 1 milyon dolar bozduran birileri, kararın sabahında 13 lira civarındaki dolar kurundan cebine 1 milyon 384 bin 615 dolar koydu. Bir gecede dolar cinsinden kazanç yüzde 38,5. Dolar alan kimlerdir? Bu dünyanın her yerinde büyük bir suçtur” dedi.

Altay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yaptığı, dövize çevrilebilir mevduat açıklamasını, Türkiye’nin 1976-1977 yıllarında denediğini ve 70 sente muhtaç hale geldiğini ifade etti.

Mevduat sahiplerine döviz farkı desteğinin, milyonlarca düşük gelirli vatandaşın bebek bezi, mama, temel gıda maddesi, eğitim giderini karşılamak için ödediği dolaylı vergilerden ödenmesinin vicdanları rahatsız etmesi gerektiğini savunan Altay, “Yoksuldan alınıp zengine verilen bir tablo var. 360 bin kişinin bankalardaki döviz mevduatını Türk lirasına çevirme karşılığında, 84 milyonun en temel harcamaları için ödedikleri vergiyle fakirden alıp zenginin zenginleşmesini sürdürmek ucubeliktir. Hiçbir ekonomi normuyla izah edilemez. Bu, yerli dolar anlamına gelir. Bu aynı zamanda örtülü bir faizdir, yazıktır günahtır.” diye konuştu.

Marketlere yansıması bekleniyormuş

AKP Grup Başkanvekili Turan ise “Doların düşmesi için faizin artırılması gerekir” diyenlerin aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, topluma somut öneriler sunduğunu ve bunun sonucu dolarda büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.

Son dönemde dolar kurundaki dalgalanmanın rasyonel bir sebebinin olmadığını, tamamen psikolojik ve algı yönetimine dayalı suni bir artış olduğunu, Erdoğan’ın yaptığı konuşma sonrası dolarda yaşanan düşüşle bir kez daha gördüklerini ileri süren Turan, şöyle devam etti:

İhracatı 220 milyar dolara yaklaşan Türkiye’miz, yeni ekonomi politikasıyla dünyanın en güçlü 10 ekonomisi olma hedefini tekrar haykırıyor. Dolar yükseliyor, Engin Bey bize kızıyor; dolar düşüyor, Engin Bey yine bize kızıyor. ‘Sen ağlama’ şarkısı vardı ya herhalde ağlamanın ortaya konduğu bir gerçekliği doğru bulmuyorum. Milletin sevincine ortak olmak lazım. Dün sokaklar bayram etti. Dolardaki düşüşün marketlere yansımasını bekliyoruz. Aynı gün arka arkaya etiket değiştiren bazı stokçuların geri adım atmasını bekliyoruz. Biz isteriz ki ülkemizin büyümesinden herkes keyif alsın. Biz isteriz ki yeni dönemde özellikle üretim merkezli yaklaşımımıza herkes omuz versin. İktidara muhalif olmak başka bir şeydir, milletin büyümesine, devletine muhalif olmak başka bir şeydir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER