Site icon A3 Haber

Bilim Kurulu üyesi Prof. Yavuz’dan “Omicron”u anlattı: Bu kez dalga değil tsunami geliyor

SAGLIK BAKANLIGI KORONAVIRUS BILIM KURULU UYESI PROF. DR. SERAP SIMSEK YAVUZ, TUM DUNYADA PANIK YARATAN VE KAPANMALARI YENIDEN GUNDEME GETIREN OMICRON VARYANTININ BU KEZ YENI BIR DALGA DEGIL, “TSUNAMIYE” YOL ACACAGINI SOYLEDI. PROF. DR. YAVUZ, OZELLIKLE YILBASI NEDENIYLE KALABALIK ORTAMLARA GIRMEKTEN KESINLIKLE UZAK DURULMASINI, IMKANI OLAN SEKTORLERDE UZAKTAN CALISMAYA YENIDEN DONULMESI GEREKTIGINI, ASILAMALARIN DA HALEN HAYATI ONEM TASIDIGINI VURGULADI (FOTO: DHA)

Bilim kurulu üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, Omicron varyantı daha önce hiçbir varyantta görülmemiş bir oranda yayılıyor ve yakında Delta varyantının yerine geçerek baskın varyant olacak. Omicron’un hızla yayılması Avrupa’da pek çok ülkeyi yeni önlemler almaya zorlarken, ülkelere giriş ve çıkışlar güçleştirildi.

Varyantla ilgili konuşan KLİMİK Başkanı Prof. Serap Şimşek Yavuz, pandemi başladığından beri hep yeni dalgalardan bahsedildiğini ama bu kez ciddi bir tsunami ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Varyantın ABD’de yalnızca bir ay içerisinde baskın hale geldiğine dikkat çeken Yavuz, Omicron’un hafif hastalığa neden olduğuna dair kesin bir kanıya ulaşmak için henüz çok erken olduğunu vurguladı.

Yavuz, DHA’ya şunları kaydetti: “Daha çok Delta gibi ilerliyor hastalığın seyri. Bu hızla çoğalan bir virüsün o kadar çok fazla sayıda insanı hastalandırabilir ki hem hastane kapasitelerini aşma, hem de ölümleri artırma riski çok yüksek. Bu nedenle öncekileri hep dalga olarak görüyorduk ama şu andaki gerçekten tsunami gidiyor. Çok hızlı yayılıyor ve çok sayıda insanı çok kolay bir şekilde enfekte edebiliyor. Hem vaka sayısını hem de ölüm sayılarının artırabileceğine yönelik veriler var. Bu çok kaygı yaratıyor bizde gerçekten.”

“Kalabalıkların azaltılması lazım”

Dünyada çeşitli ülkelerde kapanma kararlarının alınmaya başlandığını ama Türkiye için böyle bir durumun şu an söz konusu olmadığının defalarca dile getirildiğini söyleyen Prof. Yavuz, “En azından kalabalıkların azaltılması yoluna gidilebilir. Maske kullanımı çok kritik hale geliyor. Uygun ve düzgün maske kullanmak gerekiyor. Özellikle riskli gruplarda tarama testlerinin, erkenden yakalayarak izole edebilmek için yapılması lazım. Hapishaneler, okullar gibi yerlerde düzenli tarama testleri yapılmalı. Mümkünse uygun sektörlerde uzaktan çalışma sistemine bu dönemde geri dönülmesi etkili olabilir. Ama en önemlisi özellikle yılbaşı kutlamaları sırasında kesinlikle çok kalabalıklara girilmemeli. Bunalmış olmak akılsızca davranışlar yapmamıza gerekçe olmamalı. Daha küçük gruplarla, örneğin tam aşılı olduğunu bildiğiniz üç beş kişi ile belki bir araya gelinebilir. Ama tanımadığınız, bilmediğiniz, aşı olup olmadığından bihaber olduğunuz kalabalık gruplarla, hele ki kapalı, kalabalık ortamlarda kesinlikle bir araya gelinmemesi lazım” dedi. (DHA)

Exit mobile version