A3 Haber

“İzmir’in Kanal İstanbul’u”: Çeşme Turizm Projesi’nde bir adım daha atıldı, sit dereceleri değişti!

“İzmir’in Kanal İstanbul’u”: Çeşme Turizm Projesi’nde bir adım daha atıldı, sit dereceleri değişti!

“İzmir’in Kanal İstanbul’u”: Çeşme Turizm Projesi’nde bir adım daha atıldı, sit dereceleri değişti!
Aralık 22
09:30 2021

İzmir Yaşam Alanları (İYA) Meclisi tarafından “İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak tanımlanan ve Çeşme Yarımadası’nın sermayeye ve turizm tekellerine açılmasını öngören Çeşme Turizm Projesi konusunda bir adım daha atıldı. Sit dereceleri değiştirildi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Zeytineli-Karaköy etabına ilişkin sit dereceleri değişikliğini askıya çıkardı.

İzmir kamuoyunda uzun süredir tartışmalara yol açan ve Yarımada’yı turizm tekellerine açmayı öngören Çeşme Turizm Projesi’nde bir adım daha atıldı. İzmir Yaşam Alanları (İYA) Meclisi’nin “talan projesi” ve “İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak nitelendirdiği projede, sit dereceleri değişikliği askıya çıkarıldı.

Egeli Gazete’nin aktardığı habere göre 16 bin 624 hektar alanı kapsayan Çeşme Turizm Projesi’nin sit dereceleri değiştirildi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Zeytineli-Karaköy etabı doğal sit alanındak değişiklikleri askıya çıkardı. Bölgenin önemli bölümü “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olmaktan çıkarılarak “Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillendi. Böylece yapılaşmaların önü açılmış oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kabul edildikten sonra 21 Aralık 2021’de ilan edilen kararlar bir ay askıda kalacak. Askı süresi boyunca yapılan itirazlar değerlendirilecek.

Kıyı ve ormanlar da dahil edildi

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde ve Turizm Merkezlerinde İmar Planlarının Hazırlanması ve Onaylanmasına İlişkin Yönetmelik de 8 Ağustos’ta değiştirilmişti. Yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezleri kapsamında onaylanan imar planlarında bu yönetmelikte tanımlanan turizm tesislerinin yapılabilmesi mümkün olan ve sahil şeridinin birinci bölümünü de içeren orman vasıflı taşınmazların sahil şeridinin birinci bölümünde kalan kısımları da imar planlarında Turizm Tesis Alanı olarak gösterilecek. Emsal hesabı da turizm tesis alanının tamamı üzerinden yapılacak.

Belediyeler de değiştiremeyecek

Bu bölümde yer alan hükümler, büyükşehir ve il belediyeleri tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle değiştirilemeyecek. Mevcut planlarda, bu bölümden faydalanan turizm tesisleri için bu bölümdeki hükümlere aykırı olan hükümler uygulanacak.

Çeşme Turiz Projesi, en değerli tarım, orman ve koruma alınları üzerinde

Çeşme’de planlanan Turizm Projesi 16 bin 624 hektar alanı kapsıyor. Bu alan Çeşme Yarımadası’nın yaklaşık yüzde 55’ini oluşturuyor. Bu alan içinde 5.2 hektar nitelikli orman alanı, 2 bin hektar deniz yüzesi, 600 hektar mera, 78.3 hektar zeytinlik, 3400 dekar dikili tarım arazisi, 4400 hektar mutlak tarım arazisi, 7900 hektar marjinal tarım arazisi, 2157 hektar nitelikli doğa koruma alanı, 1432 hektar da sürdürülebilir koruma alanı bulunuyor. Ayrıca proje 47 kilometrelik de bir sahil alanını kapsıyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER