Site icon A3 Haber

CHP iki haftada 65 ölümü gündeme taşıdı: “İçki değil, bütçeyi içkiye endeksleyen AKP öldürüyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve milletvekilleri, metil alkolle yapılmış içkiye bağlı ölümleri yeniden gündeme getirdi. Ağbaba, son iki haftada 65 yurttaşın metil alkolle yapılmış içki nedeniyle öldüğünü belirterek, “İnsanımızı sahte içki değil, bütçeyi alkole endeksleyen AKP öldürüyor. Vatandaş bu fiyata nasıl satın alsın. Ya evde yapıyor ya sahte satın alıyor. Sahte içki dörtte biri oranla ucuza satılıyor” dedi. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de konuya ilişkin hazırladıkları kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla metil alkolle yapılmış içkiye bağlı ölümler ve bu içkilerin boyutlarının araştırılması amacıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Mahir Polat, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’den oluşan bir komisyon kurulmuştu. Komisyon, metil akolle yapılmış içki nedeniyle yaşamını yitirenlerin ailelerini ve kalıcı sağlık sorunu yaşayan kişileri ziyaret ederek incelemeler yapmış ve bir rapor hazırlamışlardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve milletvekilleri bugün TBMM’de yaptıkları basın toplantısı ile konuyu yeniden gündeme taşıdı. Ağbaba, şöyle konuştu:

Bülbül: Kasıtlı öldürme ve yaralama ibareleri eklenecek

Süleyman Bülbül, konuya ilişkin hazırladıkları kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Bülbül, özetle şöyle konuştu:

Ölümlere sebebiyet verildiği takdirde, ‘olası kasıtla adam öldürme’; yaralamalarda ise yasa dışı yollarla içki üreten, pazarlayan, satanların yaralamaya sebebiyet vermesi halinde ‘olası kastla yaralamaya sebebiyet verme’ eklemesi yapılacak. Alkollü içkilerden alınacak KDV oranlarından yüzde 1 veya 5’lere indirilmesi konusunda teklif hazırladık. Ayrıca, vergi oranlarının düşürülmesine ilişkin teklif hazırladık. Bu, açıkça siyasi tercih meselesi. Yapılan değişikliklerle ilgili kanun teklifimizi sunacağız.

Şeker: İnsanların yaşam tarzına yöenlik tutum olarak algılanıyor

Ali Şeker, “Çözümü gayet basit. Hangi alanlarda kullanılıyorsa o alana yönelik düzenlemelerle önüne geçmesi basit. Bu kadar denetimsiz olması insanın aklına şunu getiriyor. İnsanın yaşam tarzına yönelik tutum olarak algılanıyor. Ölümlerin bu kadar artması kabul edilebilecek bir ye değil. Önüne geçmesinin yolu, önlemeye niyet etmekle başlıyor” dedi.

Exit mobile version