A3 Haber

Hava seyahatine Covid-19 engeli: Yılın son haftası binlerce uçuşun iptaliyle başladı

Hava seyahatine Covid-19 engeli: Yılın son haftası binlerce uçuşun iptaliyle başladı

Hava seyahatine Covid-19 engeli: Yılın son haftası binlerce uçuşun iptaliyle başladı
Aralık 27
14:32 2021

Havayolu çalışanları arasında koronavirüs vakalarının hızla artması nedeniyle hafta sonunda hava seyahatindeki aksamalar bugün de devam ediyor.

Ticari uçuşları takip eden FlightAware’in verilerine göre, Pazartesi sabahı itibariyle 1400’den fazla uçuş iptal edildi. İptallerden en çok Amerikan ve Çin havayolu şirketleri etkilendi.

Amerikan havayolu şirketleri, iptallerin Covid olan ya da Covid olmuş kişilerle temaslı olan mürettebatın zorunlu izolasyona girmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Noel tatiline rastlayan ve Cuma günü başlayan uzun haftasonunda da toplam 8 bini aşkın uçuşun iptal edildiği açıklanmıştı.

ABD’de Delta, United ve Jet Blue en çok uçuş iptal eden şirketler oldu.

Hong Kong, Güney Kore’den gelen bazı yolcuların Covid pozitif çıkması üzerine bu ülkeye ait Kore Hava Yolları uçuşlarını iki haftalığına durdurduğunu açıkladı.

Aslında iptal edilen uçuşlar, toplam uçuş sayısı içerisinde küçük bir oran teşkil ediyor ama çok sayıda kişinin Noel ve Yılbaşı tatilini aile ve yakınlarıyla geçirmek için seyahat ettiği yılın bu dönemi için normal sayılan iptallerin çok üzerinde.

ABD yetkilileri deniz yolculuklarının da etkilendiğini açıkladı. Onlarca yolcu gemisinde Covid vakaları görüldüğü, Karaip Adaları’nın birçok geminin limanlara yanaşmasına izin vermediği haber veriliyor.

En çok etkilenen hava yolları

FlightAware sitesinin verdiği bilgilere göre Pazartesi günü iptal edilen uçuşların çoğu Çin havayolu şirketlerine ait seferler.

Toplam yaklaşık 300 uçuşun iptal edildiği Pekin ve Şanghay havalimanlarının son gelişmelerden en kötü etkilenen havaalanları oldukları anlaşılıyor.

Çin’in kuzeyindeki Şian kentinin havaalanı da Covid’den en kötü etkilenen havalimanları listesinde.

Çinli yetkililer yeni Covid vakaları görülmesi üzerine 13 milyonluk kentin halkına “Evde kal” talimatı verdi.

ABD’de en kötü etkilenen şirketler ise bugün 84 uçuş iptaliyle United ve 65 uçuş iptaliyle JetBlue oldu.

United şirketi geçen hafta Omicron vakalarının uçuş ve yer personelini kötü etkilediğini çok sayıda çalışanının hasta ya da izolasyonda olduğunu duyurmuştu.

Covid’e ek olarak ABD’de kötü hava koşulları da hava trafiğini etkiliyor. Batıdaki Washington eyaletinde yoğun kar yağışı sefer iptallerine yol açtı.

Birleşik Krallık’ta British Airways bugün 42 seferini iptal etti, Londra’nın en büyük havaalanı Heathrow’da toplam 47 uçuş iptal edildi.

Dünyada şu ana kadar yaklaşık 5 milyon 400 bin kişi koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybetti. Salgının başından bu yana dünya çapında 280 milyon kişinin hastalığa yakalandığı düşünülüyor.

Koronavirüs vakaları bütün dünyada büyük ölçüde Omicron varyantının yayılışıyla yükseliyor.

İlk veriler, Omicron varyantının yol açtığı rahatsızlığın önceki koronavirüs mutasyonlarına kıyasla daha hafif olduğuna işaret ediyor ama bilim insanları vaka sayılarının bu kadar yükselmesini kaygı verici buluyorlar.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER