A3 Haber

Deniz Poyraz davası 24 Ocak’a ertelendi

Deniz Poyraz davası 24 Ocak’a ertelendi

Deniz Poyraz davası 24 Ocak’a ertelendi
Aralık 29
11:01 2021

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Mahkeme savcı mütalaası almadan davayı 24 Ocak’a erteledi. Avukatlar karara alkışla tepki gösterdi. Avukatların tepkileri ve ısrarı üzerine davanın bir sonraki duruşması 4 Ocak’tan 24 Ocak tarihine ertelendi.

HDP İzmir il binasına yönelik silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılanacağı dava öncesi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yaptı. Buldan, “Bugün burada bir katil yargılanacak ama bu katilin arkasındaki güçler, bu katili emir verenler hala açığa çıkmadı” dedi.

Duruşmadan notlar şöyle:

  • Duruşmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Poyraz’ın annesi Fehime, babası Adullilah Poyraz, HDP milletvekilleri, MYK üyeleri, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, EMEP, Halkevleri, DİSK, TÖP, Alevi Bektaşi Dernekleri, Kadınlar Birlikte Güçlü, Barış Anneleri Meclisi, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri temsilcileri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP milletvekilleri, TİP milletvekilleri, Danimarka Parlamentosu’ndan milletvekilleri Lars Aslan Rasmussen, Soren Sondergaard, Eğitim Sen Eş Genel Başkanı Nejla Kurul, 29 ilin baro başkanları katıldı.
  • Birçok kurum, sivil toplum örgütünden avukat ve temsilcilerle beraber 6. Ağır Ceza Mahkemesinin önünde duruşmaya girmek için bekleyenler, katılım çok fazla olduğu için daha büyük ve uygun bir duruşma salonu için görüşmelerde bulundu.
  • Mahkeme başkanı duruşmayı başlatmak isterken, katılanların kalabalık olması nedeniyle avukatlar, duruşmanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmesini talep eti. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, mahkeme heyetiyle görüştü.
  • Görüşmenin ardından salonun hazır olmasından sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildi.
  • Saat 11.30’da Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer’in yargılanacağı İzmir Bayraklı Adliyesi 13. Ağır Ceza salonuna aile ve baro başkanları alınmaya başlandı.
  • Mahkeme başkanının talimatıyla gazeteciler salona alınmadı, duruşma basına kapalı görülecek.
  • Duruşmaya katılmak isteyenler salonuna alınmadı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ve HDP milletvekili Murat Çepni engellemeye müdahale etti.
  • Duruşma salonuna güvenlik bahanesiyle jandarma görevlileri dolduruldu. Katılımcılar duruma tepki gösterdi.
  • Deniz Poyraz’ın katilinin sanık kürsüsünde kendisini koruyan iki jandarma ile gülüşerek sohbet etmesi dikkat çekti.
  • Jandarma, Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’i kasıtlı olarak Poyraz ailesinin yanından geçirince, Poyraz ailesinin avukatları, “Bu katil neden bu kadar rahat hareket ediyor” diyerek tepki gösterdi. Mahkeme salonunda gerginlik başladı.
  • Mahkeme heyetinin, “Binada oluşan zararı gidermek istiyor musun?” sorusunu yanıtlayan Onur Gencer, “Hayır asla” dedi.
  • Mahkeme başkanı, sanık Onur Gencer’in eğitim durumunu sorduğu sırada, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan itiraz etti: “Katil eğitimini Minbiç’te IŞİD’ten almıştır.”
  • Avukat İmdat Ataş, “Sanığa ısrarla sorulan akıl sağlığı ile ilgili sorular sanığı suçtan kurtarma çabasının göstergesidir. Delillerin toplanması talebi savcılığın işlem yapılmamasına karar vermesi üzerine yerine getirilmemiştir. Olay aydınlatılmamış savcılık tarafından karartılmıştır. Failin tehditler savurduğu Instagram sosyal medya hesabı gözaltındayken bir şekilde kapatılmıştır. 72 bin 667 fotoğraftan sadece 23’ü incelenmiştir. Aynı zamanda Ankara Emniyet Müdürlüğü mensubu olan Oytun Yüksel, katil ile beraber çeşitli tarihlerde termal otelde kaldığı tanık beyanlarıyla doğrulanmıştır. Buna rağmen iddia makamı somut olayla doğrudan ilişkisi olabilecek bu kişiyi soruşturmaya dahil etmemiştir” diye konuştu.

Katil Onur Gencer, Deniz Poyraz’ın kız kardeşine hakaret edince arbede çıktı

  • Mahkeme ara verdiği sırada katil Onur Gencer’in, Deniz Poyraz’ın kız kardeşi Ayşe Poyraz’a hakaret etmesi üzerine salonda bir kez daha arbede çıktı.
  • Onur Gencer, Mahkeme Başkanı’nın, “HDP il binasındaki zararı gidermek ister misin” sorusuna “Asla istemiyorum” yanıtını verdi.

İddianameden: Ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor

Davanın iddianamesi 11 Ekim’de İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede saldırgan Gencer hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme”, “siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” suçlarından yedi yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, olay öncesinde, olay anında ya da olay sonrasında sanığa yardım eden, sanığı azmettiren herhangi bir kişinin bulunamadığı, sanığın herhangi bir terör örgütü ya da üyesi ile olay öncesi veya sonrasında irtibatlı olduğuna dair delil elde edilemediğine de yer verildi.

İddianemede dikkat çeken diğer bir detay da Gencer’e 2016’da “anksiyete bozukluğu” ve “hafif depresif nöbet tanısı” teşhisi konulduğuna yer verilmesi oldu. Olayın yaşandığı ilk andan beri saldırgan Gencer’in psikolojik sorunları olduğu algısı yaratılmaya çalışırken, Gencer’in psikolojik muayeneden geçerek ruhsatlı silah hatta “silahlar” alabilmesi ise dikkat çekiyor.

Öte yandan HDP Genel Merkez Hukuk Komisyonu üyesi avukat Türkan Aslan, ölü muayene tutanağında işkence bulgularına rastlandığı yönünde açıklamada bulunmuştu. Poyraz’ın bedeninde bıçak izlerine rastlandığını, kaburgalarında kırıklar, iç organlarında ise zedelenme olduğunu belirten Aslan, il binasında adli tıp doktorunun yapmış olduğu ilk muayenesinde, “Harici muayenede, kafada üst oksipitalde bir adet, sol diz çevresinde ve sol bacak üst kısımda toplam dört adet, sağ bacak orta-alt kısımda iki adet, bazılarının etrafı ekimozlu ateşli silah yaraları ile kafada sağ tempora-oksipitalde yaklaşık yedi-sekiz santimlik kemiğe kadar, kenarları düzgün ve altındaki kemik dokuda kırık olan açık yara bulunduğu” ifadelerine yer verdiğine dikkat çekti.

Saldırgan Gencer de ifadelerinde Poyraz’ı silahla yaraladıktan sonra gelip gidip üzerine mermi sıktığını ve defalarca kez tekmelediğini anlatırken, Gencer’in üzerinden iki adet sustalı bıçak çıktığı da belirtiliyor.

Duruşma ertelendi

Duruşma 20 dakika verilen aranın ardından yeniden başladı. Mahkeme heyeti duruşmayı bitirmek istedi. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, duruşmanın usule aykırı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Savunmadan görüş alınmadan, davanın ertelenemeyeceğini belirtti.

Mahkeme duruşmayı ilk önce 4 Ocak’a erteledi. Avukatların tepkileri ve ısrarı üzerine davanın bir sonraki duruşması 4 Ocak’tan 24 Ocak tarihine ertelendi

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER