A3 Haber

DİAYDER iddianamesi kabul edildi: İBB’ye ilişkin iddialar da yer alıyor

DİAYDER iddianamesi kabul edildi: İBB’ye ilişkin iddialar da yer alıyor

DİAYDER iddianamesi kabul edildi: İBB’ye ilişkin iddialar da yer alıyor
Aralık 30
12:47 2021

Kısa adı DİAYDER olan Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği iddianamesi, gönderildiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 10’u tutuklu 23 şüpheli 18 Şubat tarihinde hâkim karşısına çıkacak.

PKK’nin hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü iddia edielen Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yöneticileri ve üyelerinin aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 23 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER isimli derneğin KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia edildi. İllegal açılan denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli vaaz ve hutbe verildiği, legal bir çatı altında örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttükleri hususunda somut deliller elde edildiği belirtildi.

İddianamede İBB’ye ilişkin iddialar da yer alıyor

Savcılıkça hazırlanan iddianamede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt sempatizanları tarafından ailelere dağıtıldığına ilişkin tespit yapıldığı iddia edildi.

Şüphelilerin tapelerinin yer aldığı iddianamede, DİAYDER başkanı olan şüpheli Ekrem Baran’ın dijital materyalinde yapılan örgütsel irtibat ve iltisakını ortaya koyacak birçok tespitin yer aldığı, geçmiş dönemlerde örgüt mensuplarının cenaze törenlerine katıldığına ilişkin görsellerin bulunduğu, örgüt haber kanallarını takip ettiği öne sürüldü. Şüpheli Mehmet İnan’ın da DİYADER irtibatı ile İBB’de gassal olarak görev yaptığı, dernek başkanı Ekrem Baran ve dernek saymanı şüpheli Rıza Oğur arasında yapılan görüşmede aldığı maaş üzerinden derneğe düzenli olarak para yardımında bulunduğunu söylediği belirtildi. 2012-2103 yıllarında DİAYDER’e üye olduğunu belirten şüpheli Hasan Karahan ise DİAYDER yöneticilerinin İBB’ye gassal olarak kendi yakınlarını almaları nedeniyle usulsüzlük yaptıklarını düşünerek istifa ettiğini söylediği iddianamede yer aldı.

İddianamede, şüphelilerin silahlı terör örgütüne üye olmak ve silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçlarından 3,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti. İddianamenin gönderildiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, incelemesini tamamlayarak iddianameyi kabul etti. Şüpheliler 18 Şubat’ta hakim karşısına çıkacak. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER