A3 Haber

Ekonomistler, verilerle kur korumalı TL mevduat sistemini değerlendirdi: Devlet eliyle soygun düzeni!

Ekonomistler, verilerle kur korumalı TL mevduat sistemini değerlendirdi: Devlet eliyle soygun düzeni!

Ekonomistler, verilerle kur korumalı TL mevduat sistemini değerlendirdi: Devlet eliyle soygun düzeni!
Aralık 30
17:32 2021

Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervlerinin geçen haftaya göre 5 milyar 812 milyon dolar, net rezervlerin ise 3 milyar 535 milyon dolar düşmesi üzerine ekonomistlerden, “Veriler, kur korumalı TL mevduatı hesabına söylenildiği gibi katılımın olmadığını, devlet eliyle soygun düzeni kurulduğunu gösteriyor” yorumu geldi.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ve iktisatçı Prof. Tahsin Bakırtaş, Merkez Bankası’nın açıkladığı bürüt ve net döviz rezervlerindeki düşmeyi değerlendirdi.

Anka’dan Esra Alus’un haberine göre, Prof. Tahsin Bakırtaş, Merkez Bankası brüt döviz rezervlerinin geçen haftaya göre 5 milyar 812 milyon dolar, net rezervlerin ise 3 milyar 535 milyon dolar düşmesinin, ekonomi yönetiminin iddia ettiği gibi kurun sert düştüğü gece halkın döviz satmadığını gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yeniden bir kur fırtınasıyla karşılaşılabilir”

Çok açık o gece halk döviz satmamış. Merkez Bankası rezervleri kullanılarak kur düşürülmüştür. Bu devlet eliyle soygun düzeni kurulduğunu gösteriyor. Şimdi de altın havuzu kullanılarak aynısı yapılmaya çalışılıyor. Bunlar palyatif çözümlerdir ve uzun vadeli değildir. Ocakta gelecek enflasyon verisinin ardından yeniden bir kur fırtınasıyla karşılaşılabilir. Tüm dünya faiz oranlarını yükseltirken bizim indirim yapmamız kuru ve tahvil faizini arttırır.

Veriler iki noktaya işaret ediyor

Kur korumalı mevduat hesabında yararlanamayan tüzel kişilerin düşük kuru alım fırsatı olarak gördüğüne dikkat çeken Evren Devrim Zelyut de şunları söyledi:

24 aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,2 milyar dolar artmıştır. Arındırılmış rakamlara baktığımızda tüzel kişilerde 1,6 milyar dolarlık artış, gerçek kişilerde 136 milyar dolarlık düşüş görülüyor. Bu rakamlar bizlere 2 şey söylüyor; 1’incisi hane halkının açıklanan lansmanı yapılan ürüne, kur korumalı mevduat hesabına çok da destek vermediğini görüyoruz.

İkincisi, ürünün dışındaki tüzel kişilerin kur düştükçe durumu bir alım fırsatı olarak gördüklerini değerlendiriyorum. Zaten 170 milyar dolarlık kısa vadede borcu olan tüzel kişiler düşük kuru bir alım fırsatı olarak görmüş ve döviz biriktirmektedirler.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER