A3 Haber

AKP’li Özhaseki: Salgında Çin ile beraber ekonomisi büyüyen ikinci ülke olduk

AKP’li Özhaseki: Salgında Çin ile beraber ekonomisi büyüyen ikinci ülke olduk

AKP’li Özhaseki: Salgında Çin ile beraber ekonomisi büyüyen ikinci ülke olduk
Ocak 02
21:41 2022

AKP’li Özhaseki, Türkiye’nin pandemi sürecini başarılı şekilde yönettiğini, ihracatın yüzde 35 artışla 221 milyar dolar seviyelerine geldiğini, 2021 yılı cari işlemler açığının 12 milyar dolar gerilediğini ve istihdam artışının pandemi öncesi seviyenin üzerine çıktığını iddia etti. Özhaseki, “Türkiye, yüzde 1.8 büyüdü. Çin ile birlikte büyüyen 2. ülke olduk” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3.1 oranında daraldığını belirterek “Türkiye, yüzde 1.8 büyüdü. Çin ile birlikte büyüyen 2. ülke olduk” dedi.

2021 Yılı Kayseri Yatırımları Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 2022 yılının Kayseri’ye ve Türkiye’ye hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Salgının tüm dünyada birçok sektörde tedarik zincirleri, çalışma koşulları ve tüketim alışkanlıkları gibi birçok alanda para ve maliye politikalarını olumsuz etkilediğini dile getiren Özhaseki, Türkiye ekonomisinin, Covid-19 gölgesinde sergilediği büyüme performansıyla dikkati çektiğini söyledi.

“2020 yılında Türkiye ekonomisi büyüdü”

Türkiye’nin büyüme oranına değinen Özhaseki, “Küresel salgınla birlikte 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3.1 oranında daraldı. Türkiye, yüzde 1.8 büyüdü. Çin ile birlikte büyüyen 2. ülke olduk. 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.2, ikinci çeyreğinde yüzde 21.7, üçüncü çeyreğinde yüzde 7.8 oranında büyüyerek geçen yılki başarımızı daha da artırdık. Pandemi sürecinde ABD ve Avrupa ülkelerinde ise birtakım ilkleri de gördük. Kasım ayında ABD’de enflasyonun tarihinde ilk defa yüzde 6,8’e, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 5 ortalamaya doğru yükseldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Avrupa ve ABD’de raflar boş kaldı”

Özhaseki, Covid-19 salgınında birçok Avrupa ülkesinde olumsuz görüntülerin yaşandığına iddia etti.

“Avrupa’da başlayan ve tüm dünyayı vuran tedarik krizi sonucu ABD ve Avrupa’da birçok markette raflar bomboş kaldı” diyen Özhaseki, şunları dile getirdi:

Müşterileri geri çevirmemek ve market raflarının boş görüntüsüne engel olmak isteyen bazı market sahipleri, ürünlerin fotoğraflarıyla rafları kapattı. Çok şükür, bizde raflar boş kalmadı. İngiltere ve Avrupa ülkelerinde akaryakıt krizi ortaya çıktı. Almanya’da inşaat ve emlak sektörlerinde fahiş fiyat artışları görüldü. Fransa’da öğrenciler gıda kuyrukları oluşturdu. Dünyada birçok ülkede başta gıda ve enerji olmak üzere farklı sektörlerde tedarik sıkıntıları halen devam ediyor. Pandeminin ortaya çıkardığı bir önemli sonuç ise AB ülkelerinde birbirlerine olan ciddi bir güven bunalımının ortaya çıkması oldu. AB ülkeleri, pandemi sürecinde birbirlerinin mallarına hatta maskelerine el koydu. Genel anlamda Batı’daki mozaiğin zor zamanlarda nasıl bir ruh hali taşıdığını bir kez daha gördük.

Özhaseki, Türkiye’nin pandemi sürecini başarılı şekilde yönettiğini, ihracatın yüzde 35 artışla 221 milyar dolar seviyelerine geldiğini, 2021 yılı cari işlemler açığının 12 milyar dolar gerilediğini ve istihdam artışının pandemi öncesi seviyenin üzerine çıktığını iddia etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER