A3 Haber

Goldman Sachs: Türkiye’de enflasyon yılın büyük bölümünde yüzde 40’larda kalacak

Goldman Sachs: Türkiye’de enflasyon yılın büyük bölümünde yüzde 40’larda kalacak

Goldman Sachs: Türkiye’de enflasyon yılın büyük bölümünde yüzde 40’larda kalacak
Ocak 03
18:53 2022

Küresel finans kuruluşlarından Goldman Sachs, Türkiye’de enflasyonun yılın ilk çeyreğinde yüzde 40 seviyesini aşacağı ve yılın büyük bir bölümünde bu seviyede kalacağı tahmininde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün resmi enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıklamıştı. Bu aynı zamanda 2002’den beri görülen en yüksek seviye olarak da kayıtlara geçti.

Reurtes’ın haberine göre Goldman Sachs müşterilerine gönderdiği notta Türkiye’deki enflasyona ilişkin şunları kaydetti: “Mevsim etkisinden arındırılmamış aylık enflasyonun sürpriz biçimde yüzde 13,6 seviyesine yükselmesiyle Türkiye’de enflasyonun birinci çeyrekte yüzde 40 seviyesini aşacağını ve yılın büyük bölümünde o seviyede kalacağını tahmin ediyoruz.”

Goldman Sachs notunda ayrıca mevcut politika faizinin sürdürülebilir olmadığını bir kez daha vurguladı:

  • TL’deki volatilite dikkate alındığında enflasyon tahminlerindeki belirsizlik olağandışı şekilde yüksek ve yukarı yönlü. İdari ve kısmi mali önlemlerle desteklenen yüzde 14 seviyesindeki politika faizinin TL’yi sürdürülebilir biçimde dengeleyebilme konusunda başarılı olamayacağına yönelik görüşümüzü sürdürüyoruz.
  • Yetkililerin TL’ye istikrar kazandırmak için seçtiği olağandışı politika tercihlerini sürdürdükleri göz önüne alındığında bunun gerçekleşeceğine yönelik inancımız güçlü olmasa da, tahminlerimiz ikinci çeyrekte faiz oranlarının sert biçimde yükseleceği yönünde.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER