A3 Haber

“İller Bankası’nın parası hangi belediyelere dağıtıldı” sorusuna Bakan Kurum’dan yanıt: “Ticari sır”

“İller Bankası’nın parası hangi belediyelere dağıtıldı” sorusuna Bakan Kurum’dan yanıt: “Ticari sır”

“İller Bankası’nın parası hangi belediyelere dağıtıldı” sorusuna Bakan Kurum’dan yanıt: “Ticari sır”
Ocak 03
09:01 2022

CHP’li Torun, “İller Bankası 2021 yılı için belediyelerin kentsel dönüşüm projelerine 3 milyar TL kaynak ayırdığını açıklamıştı. Yıl bitti. CHP’li belediyeler bu kaynaktan yararlanamadı. Bakan Murat Kurum’a, bu parayı kimlere dağıttınız diye sordum. Ticari sır deyip açıklamadı” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası hangi belediyelere ne kadar yardım yapıldığını “Ticari sır” diye açıklamazken, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, iktidarın CHP’li belediyeleri yok saydığını, bütün desteklerin AK Partili belediyelere aktarıldığını öne sürdü.

CHP’li belediyelerin İller Bankası’na 300’den fazla kredi ve proje desteği istemine yanıt bile verilmediğini öne süren Seyit torun, “Çevre Bakanlığı, belediyelerimizin araç yardımı ve nakdi yardım gibi 400’den fazla talebine ya olumsuz yanıt verdi ya da hiç yanıt vermedi” diye konuştu.

Saygı Öztürk’ün haberine göre Torun, belediyelere ambargo uygulandığını belirterek şunları söyledi:

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son 3 yılda belediyelere 2 bin 628 adet araç yardımında bulundu. Tüm belediyelere eşit ve tarafsız destek vermesi gereken Bakanlık, bu yardımlarının yüzde 97’sini Cumhur İttifakı belediyelerine gönderdi. Ülke nüfusunun yarısından fazlasını yöneten muhalefet belediyelerine ise sadece yüzde 3 oranında destek verildi.
    Bakanlık Cumhurbaşkanlığı’na da 5 araç gönderdi. Bakan Murat Kurum’a hangi belediyelere kaç araç gönderdiğine ilişkin sorularımı yanıtsız bıraktı. Bu rakamlar yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı. Bakanlık da bu rakamları yalanlamadı.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine son üç yılda belediyelere 432 milyon TL tutarında nakdi yardım desteğinde bulundu. Muhalefet belediyeleri bu yardımlardan yararlanmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yardımların hangi belediyelere yapıldığı yönündeki sorularım oldu. Verdiği yanıtta, ‘Yardımlar bütçe imkânları çerçevesinde yapılmıştır’ demekle yetindi. 432 milyon TL’nin hangi belediyelere aktarıldığı açıklanmadı. Bu durum da tepkiye neden oldu.
    İller Bankası 2021 yılı için belediyelerin kentsel dönüşüm projelerine 3 milyar TL kaynak ayırdığını açıklamıştı. Yıl bitti. CHP’li belediyeler bu kaynaktan yararlanamadı. Bakan Murat Kurum’a, ‘Bu parayı kimlere dağıttınız’ diye sordum. ‘Ticari sır’ deyip açıklamadı.
  • 2019 seçimlerinden bu yana belediyelerimiz İller Bankası’ndan 300’den fazla kredi ve proje desteğinde bulundu. Ancak başvurularına cevap verilmedi. Yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyelerimizin araç yardımı ve nakdi yardım gibi 400’den fazla talebine ya olumsuz yanıt verdi ya da hiç yanıt vermedi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER