A3 Haber

Ticari kredi faizlerinde sert yükseliş

Ticari kredi faizlerinde sert yükseliş

Ticari kredi faizlerinde sert yükseliş
Ocak 03
15:24 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinde indirim yapmasına rağmen ticari kredi faizindeki yükseliş ivmesi devam ediyor. Ortalama ticari kredi faizi 24 Aralık haftasında 2,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ticari kredi faizleri 24 Aralık haftasında son 2,5 yılın en yüksek seviyesini gördü.

BloombergHT’nin aktardığına göre ticari kredi faizleri 24 Aralık haftasında 2,65 puanlık güçlü artışla yüzde 23,56 olarak kaydedildi.

Bu kadar keskin bir artış en son 24 Mayıs 2019 haftasında yaşanmıştı.

Son rakamlar ticari kredi faiziyle MB’nin politika faizi arasındaki makasın açıldığına da işaret etti. Buna göre iki faiz arasındaki makas 7,56 puana çıktı.

Merkez Bankası’nın eylül ayından bu yana yaptığı 5 baz puanlık faiz indirimine rağmen ticari kredi faizlerindeki toplam artış ise 2,61 puanı bulmuş oldu. Merkez Bankası rakamlarına göre 17 Aralık haftasında da ticari kredi faizlerinde 1,3 puanlık artış olmuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yatırımların önünü açmak, daha çok istihdam yaratmak için son dönemde sık sık düşük kredi faizi ortamı oluşmasının önemine vurgu yapıyordu.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı eylül ayından sonra ticari kredi faizlerinde en düşük seviye ise yüzde 18,88 ile 26 Kasım haftasında izlenmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER