A3 Haber

Kazakistan’da akaryakıt zammı ve pahalılık protestoları: Almatı’da polis ile göstericiler arasında çatışma

Kazakistan’da akaryakıt zammı ve pahalılık protestoları: Almatı’da polis ile göstericiler arasında çatışma

Kazakistan’da akaryakıt zammı ve pahalılık protestoları: Almatı’da polis ile göstericiler arasında çatışma
Ocak 04
23:18 2022

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, ülkedeki izinsiz gösterilerle ilgili olarak ulusa seslendi. Tokayev, göstericilere itidal çağrısında bulunurken, ülkenin Almatı kentinde güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar şiddetlendi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ulusa sesleniş konuşmasında, ülke vatandaşlarına sağduyulu olma, iç ve dış provokasyonlara uymama çağrısında bulundu.

Hükümetin istifa etmeyeceğini belirten Tokayev, hükümet ve vatandaşların karşılıklı güven elde etmesi ve diyalog başlatması gerektiğini kaydetti.

Tokayev, söz konusunun Kazakistanlıların refahı ve ülkenin modern dünyadaki yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

Sputnik’in derlediği habere göre bugün ülkenin batısındaki Mangistav bölgesinde LNG fiyatlarını protesto eden kişiler sokağa çıkmıştı.

Almatı’da polis ve göstericiler arasında çatışma

Öte yandan protestolar ülkenin Almatı kentinde de sürerken, güvenlik görevlileri belediye binası önünde barikat oluşturdu.
Bununla beraber polis güçleri, Almatı sokaklarında protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Protestocular, ‘hükümetin istifasını’ talep etti. Olay yerinden bildiren Sputnik muhabiri, Almatı’nın merkez meydanının, nefes almayı zorlaştıran etkin bir sisle kaplı olduğunu aktardı.

Meydanda yaklaşık 1000 kişinin toplandığı belirtildi.

Halk hükümeti istifaya çağırdı

Euronews’in derlediği habere göre Kazakistan’da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarını yükseltmesinin ardından ülke genelinde birçok şehir ve kasabada protestolar başladı. Göstericiler, akaryakıtta tavan fiyatlarının kaldırılmasının ardından sokaklara döküldü.

Güçlü muhalefetin olmadığı ve sıkı kontrollerin bulunduğu Orta Asya ülkesinde halk protestoları, nadiren görülen bir durum. Organizatörlerin daha önceden yetkili makamlara bilgi vermeden yaptığı herhangi bir eylemse yasak.

İlk olarak Zhanaozen (Janaözen) kasabasında patlak veren ve ardından dalga dalga diğer şehirlere de yayılan eylemlere binlerce kişi katılıyor. Bu, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan ülkede gerçekleşen en geniş katılımlı ve polisle halk arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir eylem olarak görülüyor.

Olayları takip eden Kazak gazeteci Nazgül Kenzhetay, ülkede yaşanan gelişmelerle ilgili, Twitter hesabından şu bilgileri paylaştı:

60 Tenge olan gaz fiyatı 1 Ocak itibarı ile 120 Tenge oldu. Karar Aktav genelinde hoşnutsuzluğa neden oldu. Protestocular Aktav ve Janaözen yolları kapattılar. Ardından hükümet gaz fiyatını 120’den 85-90 Tenge’ye düşürme kararı aldı. Kazakistan hükümetinin bu hamlesi ne kadar işe yarar? Maalesef gaz fiyatının düşürülmesi sorunun çözümü değil, popülizmdir. Birkaç ay içinde ticari gazın fiyatı tekrar yükselecek. Bunun nedeni, dünya pazarındaki ticari gaz fiyatının keskin bir şekilde artması. Hiçbir hükümet ticari gazın fiyatını kontrol edemez. Dünya gaz fiyatları çok yüksek ve gaz hacmi yetersiz. Kazakistan’da sosyal huzursuzluğa yol açan sebep sadece azalan gelir ve işsizliğin artması değil. Sosyal gruplar arasında çoklu gelir farklılıkları; Yerel ve merkezi hükümet kurumlarının düşük yeterlilik düzeyi nedeniyle ülkenin verimsiz yönetimi. Yoksulların sosyal güvenlik düzeyinin düşük olması vb. Hükümete ve onun kamu idaresi kurumlarına olan güvenin zayıflaması.

Kenzhetay, bir sonraki tweet iletisinde de “Son gelişme; Mangistau bölgesinde gaz fiyatları 70 Tenge (2,16 TL) olacak. Devlet komisyonu ve aktivistler böyle ortak bir karara varmış. Yalnız bu fiyatlar sadece Mangistau’da. Yani aktif protesto olan yerde. Protestoların zayıf olduğu yerlerde henüz fiyat indirimi yapılmadı” ifadesine yer verdi.

Perakendeciler fiyatları dörtte bir oranında düşürmeyi kabul etti ancak Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev liderliğindeki hükümet, üretim maliyetleri nedeniyle daha fazla kesintinin imkansız olduğunu bildirdi.

Ülkede fiyatlar daha önce düzenlenmişti, ancak yetkililer suni olarak düşürülen fiyatların LPG üretimini imkansız hale getirdiğini belirtiyor.

Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da polis dün ve bugün ana arterleri kordon altına aldı. Kent merkezinde cep telefonu şebekeleri ve internet bağlantısı kısıldı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümete bağlı bir komisyonunun Aktav’da çalışmalarına başladığını ve ülkede istikrara katkı sağlayacak bir çözüm bulunacağı sözünü verdi. Ayrıca Tokayev, protestocuları sorumlu davranmaya çağırdı.

Kazakistan lideri Tokayev, Almatı kenti ve Mangıstav eyaletinde olağanüstü hal ilan etti

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, protesto gösterilerinin yapıldığı ülkenin en büyük kenti Almatı ile Mangıstav eyaletinde olağanüstü hal ilan etti. Kazakistan’da protesto gösterilerinin gerçekleştirildiği Almatı kenti ve Mangıstav bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Devlet Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, kararın 19 Ocak’a kadar süreceği ifade edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER