A3 Haber

Macron: Aşı yaptırmayanların canını sıkmak istiyorum

Macron: Aşı yaptırmayanların canını sıkmak istiyorum

Macron: Aşı yaptırmayanların canını sıkmak istiyorum
Ocak 05
10:10 2022

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Covid-19 aşısı yaptırmayanlara “sosyal baskı” mesajı verdi. Macron, aşı olmayanlara yönelik, “15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatro ve sinemaya gidemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını yaptırmayanlara sosyal hayatı kısıtlayarak baskı uygulayacaklarını bildirdi.

Macron, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, Covid-19 aşısının zorunlu olmayacağını, zorunlu tutulması halinde aşılanmayanlara karşı uygulanacak cezayı belirlemenin zor olacağını aktardı.

Aşı olmayanların sosyal hayatı kısıtlanacak

Aşılı olmayanlar üzerinde sosyal hayatı kısıtlayarak baskı kurduklarını ifade eden Macron, yetişkinlerin yüzde 90’dan fazlasının aşılandığı bilgisini paylaştı.

Macron, “(Covid-19) Aşısını yaptırmayanların canını çok sıkmak istiyorum. Bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Strateji bu. Onları cezaevine göndermeyeceğim, zorla aşılamayacağım. Ancak 15 Ocak’tan itibaren restorana gidemeyeceksiniz, (kafede) kahve içemeyeceksiniz, tiyatro ve sinemaya gidemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Fransa’da Ulusal Meclis’te Covid-19 sağlık kartını aşı kartına dönüştürecek yeni yasa tasarısı görüşülüyor. Tasarıya göre kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema salonları gibi belli mekanlara girişlerde sadece aşıların tamamlandığını gösteren belge istenecek ve test artık geçerli olmayacak.

Hükümet, tasarının 15 Ocak’a kadar yasalaşmasını hedefliyor.

Ülkede, koronavirüsün yeni bir varyantı tespit edildi

Fransa’da, Kamerun’dan döndüğü belirtilen bir kişide Covid-19 virüsünün yeni bir varyantı belirlenmişti. Ulusal basındaki haberlere göre, Kamerun’dan döndüğü belirtilen bir kişide, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “izlenilen varyant” kategorisinde tanımlanan B.1.640.2. olarak adlandırılan bir varyant tespit edildi.

Söz konusu varyantın belirlendiği kişinin virüsü 12 kişiye daha bulaştırdığı ifade edildi. Virologlar, yeni varyantın şimdilik endişe uyandıracak bir bulaş oranında olmadığını belirtti.

Günlük en yüksek vaka sayısı görüldü

Öte yandan 4 Ocak’ta Fransa’da 271 bin 686 ile “Covid-19 salgınının başından bu yana günlük en yüksek vaka sayısı”na ulaşıldı.

Fransa Halk Sağlığı Kurumunun açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 293 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkede virüse bağlı can kaybı sayısı 124 bin 563’e çıktı. Virüs bulaşan kişi sayısı 271 bin 686 artışla 10 milyon 589 bin 505’e yükseldi. Bu sayı, “salgının başından bu yana günlük en yüksek vaka sayısı” olarak kayıtlara geçti.

Hastanelerde 3 bin 665’i yoğun bakımda olmak üzere 20 bin 186 kişinin Covid-19 tedavisine devam ediliyor. Bu sayı, 21 Mayıs 2020’den bu yana ilk kez 20 bini geçti.

Öte yandan Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Ulusal Mecliste yaptığı açıklamada, geçen hafta 8 milyon Covid-19 testinin yaptırıldığı bilgisini paylaştı.

Fransa’da, 31 Aralık 2020’de, 232 bin 200 vakayla Covid-19 salgınının başından bu yana günlük en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçmişti.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER